Vidocq

olvasói
10/10 (1)
Sötét, esőben ázó utcák és rémes gyilkosságok, mint a Hetedikben, hongkongi módra koreografált harcművészeti akciók, mint a Mátrixban, mindez ódon francia kosztümökben, mint a Farkasok szövetségében, két évszázadot visszadigitalizált panorámaképek a fővárosról, mint a Gladiátorban (vagy a Hídemberben), és míg a forgatókönyv a Bíbor folyók írójának műve, a film elsőfilmes rendezőjéről, Pitofról annyit kell tudni, hogy ő a felelős Az elveszett gyermekek városa és az Alien4 vizuális trükkjeiért.


1830-ban nemcsak egy újabb forradalom borzolta a kedélyeket Párizsban, de - a történet szerint - egy sor borzalmas és megmagyarázhatatlan gyilkosság is, amelyeket a néphit az Alkimista nevű rémnek tulajdonított, aki az arca helyén tükröt visel: ha valaki megpillantja magát ebben a tükörben, halott ember. A démont azonban le lehet győzni - véli Vidocq, akinek alakját a kor legendás magánnyomozójáról mintázták, a volt fegyencről, akinek emlékiratai Balzacot is megihlették. Vidocq (Gérard Depardieu) a film első jelenetében áldozatául esik az Alkimistával vívott küzdelemnek, a film további része visszapillantások sorozatából bontja ki a nagy detektív nyomozásának történetét. Vidocq életrajzírója (A partból ismert Guillaume Canet játssza) ugyanis megpróbálja felderíteni a titokzatos eseményeket - s mindez végül egy dermesztő fordulattal az ügy felgöngyölítéséhez vezet.


A film technikai értelemben mérföldkő a filmtörténetben: ez volt az első film, amelyet teljes egészében Sony-Panavision HD-digitális kamerával forgattak, ezzel egy évvel megelőzte a Star Wars ugyanezzel a technikával készült II. részét. A rögös valóság többé nem állhat az alkotói képzelet útjába: a felvételeken utólag teljesen szabadon alakítják ki a megálmodott látványt. A forradalmian új formát kissé kopottas és meglehetősen kiszámított történettel töltötték meg, amely mindazonáltal lebilincselően izgalmas.
nelson
23 May 2002
|
Hungarian title: Vidocq
French action, 100 min, 2001
Directed by:

Pitof

Starring:

Gérard Depardieu
(Vidocq)

Guillaume Canet
(Etienne Boisset)

Ines Sastre
(Préah)

André Dussollier
(Lautrennes)

Edith Scob
(Sylvia)

Moussa Maaskri
(Nimier)

André Penvern
(Veraldi)

Jean-Marc Thibault
(Leviner)

Distributor: Mokép
(10 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Fekete Jenő a hazai bluesélet veteránja, akit a nagy öregek közül mindenki ismer.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
20:50
Nincs kettő négy nélkül
olasz akcióvígjáték, 1984
20:55
Non-stop
amerikai-francia-angol akciófilm, 2014
21:00
Everest
amerikai-izlandi-angol filmdráma, 2015
21:00
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
21:00
Harry Potter és a titkok kamrája
amerikai-angol fantasy, 2002
A rossz költészet világnapja van, írj bátran te is egy verset és kínozd vele a barátaidat/üzletfeleidet! #rosszkolteszetvilagnapja #augusztus18 #badpoemday #douglasadams
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.