Vidocq

olvasói
10/10 (1)
Sötét, esőben ázó utcák és rémes gyilkosságok, mint a Hetedikben, hongkongi módra koreografált harcművészeti akciók, mint a Mátrixban, mindez ódon francia kosztümökben, mint a Farkasok szövetségében, két évszázadot visszadigitalizált panorámaképek a fővárosról, mint a Gladiátorban (vagy a Hídemberben), és míg a forgatókönyv a Bíbor folyók írójának műve, a film elsőfilmes rendezőjéről, Pitofról annyit kell tudni, hogy ő a felelős Az elveszett gyermekek városa és az Alien4 vizuális trükkjeiért.


1830-ban nemcsak egy újabb forradalom borzolta a kedélyeket Párizsban, de - a történet szerint - egy sor borzalmas és megmagyarázhatatlan gyilkosság is, amelyeket a néphit az Alkimista nevű rémnek tulajdonított, aki az arca helyén tükröt visel: ha valaki megpillantja magát ebben a tükörben, halott ember. A démont azonban le lehet győzni - véli Vidocq, akinek alakját a kor legendás magánnyomozójáról mintázták, a volt fegyencről, akinek emlékiratai Balzacot is megihlették. Vidocq (Gérard Depardieu) a film első jelenetében áldozatául esik az Alkimistával vívott küzdelemnek, a film további része visszapillantások sorozatából bontja ki a nagy detektív nyomozásának történetét. Vidocq életrajzírója (A partból ismert Guillaume Canet játssza) ugyanis megpróbálja felderíteni a titokzatos eseményeket - s mindez végül egy dermesztő fordulattal az ügy felgöngyölítéséhez vezet.


A film technikai értelemben mérföldkő a filmtörténetben: ez volt az első film, amelyet teljes egészében Sony-Panavision HD-digitális kamerával forgattak, ezzel egy évvel megelőzte a Star Wars ugyanezzel a technikával készült II. részét. A rögös valóság többé nem állhat az alkotói képzelet útjába: a felvételeken utólag teljesen szabadon alakítják ki a megálmodott látványt. A forradalmian új formát kissé kopottas és meglehetősen kiszámított történettel töltötték meg, amely mindazonáltal lebilincselően izgalmas.
nelson
23 May 2002
|
Hungarian title: Vidocq
French action, 100 min, 2001
Directed by:

Pitof

Starring:

Gérard Depardieu
(Vidocq)

Guillaume Canet
(Etienne Boisset)

Ines Sastre
(Préah)

André Dussollier
(Lautrennes)

Edith Scob
(Sylvia)

Moussa Maaskri
(Nimier)

André Penvern
(Veraldi)

Jean-Marc Thibault
(Leviner)

Distributor: Mokép
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.