A tűzből nincs kiút

olvasói
(0)
Tűzoltók akcióban - igen hálás téma, a legeslegkorábbi filmkészítők is jól tudták ezt. Már az ősfilm idején is találunk emlékezetes filmsikert, mely a lánglovagok mozgalmas életét és hősies küzdelmét mutatja be - akkor persze még néma és fekete-fehér képeken. A tűzoltótörténeteknek a XXI. század elején - éppen száz évvel ama korai tűzoltós sikerfilm születése után - szeptember 11. és az akkor hősies szolgálatot teljesítő New York-i tűzoltók újfajta aktualitást adtak.
A Tűzből nincs kiút pedig nem kevesebbet szeretne, mint maximálisan kiaknázni a témában rejlő akció-, veszély-, dráma- és hősiesség-lehetőségeket, s végül mindez már-már túlzottan jól sikerül. A történet keretét (természetesen) egy gigantikus tűzoltás adja. A tűzoltócsapat egy hatalmas raktárépületben menti a menthetőt, miközben egyiküket - miután életét kockáztatva megmentett egy embert - a tűz elvágja a társaitól. Sérülten, egy megközelíthetetlennek látszó épületrészben várja, hogy kiszabadítsák, s a társak mindent meg is tesznek ennek érdekében. 
 
A reménytelennek látszó helyzetbe került Jack (Joaquin Phoenix - A falu, Jelek) lesz tehát központi hősünk, kinek tűzoltói hősiességben, férfias barátságokban, kollegiális jókedvben és családi idillekben gazdag múltja elevenedik meg flashbackkek segítségével, párhuzamos idősíkot és történetszálat alkotva a mentési akció eseményeivel. 
 
Láthatjuk a kezdő tűzoltó első napját a tűzoltó-hadiszálláson, hol a bölcs és igazságos főnök (John Travolta) és daliás csapata férfias tréfákkal avatja be az újoncot. Látjuk barátságok születését és barátok hősi halálát. Látunk boldog családot és rettegő feleségeket, akiknek mindig a legrosszabbra is számítaniuk kell. Vagyis teljességgel kiszámítható dolgok történnek, miközben a teljességgel kiszámíthatatlan tűz egyre közeledik hősünk felé. 
 
A hivatásszeretet, a hősies önfeláldozás és a becsülettel kidolgozott pirotechnikai és kaszkadőrteljesítmény iránt fogékony nézőknek ajánljuk különösen a filmet, s azoknak, akik azt hitték, hogy Amerikában még 2001. szeptember 11. után is minden film happy enddel zárul.    
Odor Emilia
2005.01.13
|
Ladder 49
amerikai filmdráma, 105 perc, 2004
Jack Morrison a város legmerészebb tűzoltója: mindig a veszély legmélye felé siet. Amikor bennragad egy lángoló felhőkarcolóban, lepereg előtte az egész élete...
Rendező:

Jay Russell

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
18:10
Mission Impossible
amerikai thriller, 1996
18:10
Négy nap Toszkána
német romantikus film, 2008
18:30
Deep Impact
amerikai akciófilm, 1998
18:40
Hellboy II. - Az Aranyhadsereg
amerikai fantasztikus akciófilm, 2008 (ism.)
18:45
Álomháború
amerikai akciófilm, 2011
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.