Utolsó élet az univerzumban

olvasói
(0)
Azon túl, hogy egy igazi pán-ázsiai alkotásról van szó – thaiföldi rendezővel, hongkongi, amúgy ausztrál születésű operatőrrel, aki egyébként Wong Kar-Wai favoritja is, és egy japán sztárszínésszel, akiért odahaza megvesznek a tinilányok – Pen-Ek filmje rendkívül sokszínű, műfajilag nemigen besorolható, végtelenül érzékeny atmoszféramozi.
Egyszerre érezzük megrázó sorstragédiának, komisz szatírának a szuicid hajlamúak nehéz helyzetéről, lírai majdnem-szerelmesfilmnek és gyomorfacsarósan mélabús vallomásnak a kozmikus magányérzésről.
 
Kenji Bangkokban dolgozik könyvtárosként, Japánból űzte ide valami múltból kísértő, egészen rejtélyes eset. Még a nyelvet sem beszéli, bár ez különösebb problémát nem okoz a magának való srácnak, hiszen szinte senkivel sem kommunikál. Számára az unalmas és magányos életet kitöltő egyetlen gondolat jelenleg az, hogy hogyan is szabaduljon meg tőle. Leleményes hősünk válogatott halálnemekkel szembenézve próbálja átsegíteni önmagát a másvilágra, de valahogy mindig más hal meg útközben. Éppen egy ilyen alkalommal találkozik Noival, akinek a húga pont az orra előtt veszti életét egy balesetben. A lány persze rögtön mély depresszióba zuhan, Kenji pedig valamilyen belső kényszer hatására Noi mellé szegődik. A két tökéletesen ellentétes lélek nem tud leszakadni egymásról, súlyos vákuum köti össze őket, ami egészen szerelemközeli állapotot szül, bár inkább csak érzelmi egymásba kapaszkodásról van itt szó. A zűrös thai lány és a betegesen rendmániás japán fiú összecsiszolódásában megejtően bontakozik ki a magány és a talajvesztett lét univerzális problémája.  
 
A film melankolikus atmoszférájához, szívszorító vizuális és hangulati szépségéhez Christopher Doyle operatőr légies és vibráló képei szolgáltatják az alapot, egészen borzongatóan lélekmélyre hatoló festői kompozíciókkal.  
 
macsek
2006.10.12
|
Ruang rak noi nid mahasan
japán-thaiföldi romantikus filmdráma, 112 perc, 2003
A japán származású depressziós könyvtáros Bangkokban telepszik le, ahol fennálló szabadidejében leginkább öngyilkosságot próbál elkövetni. Egy thai lány azonban beleköp a levesbe.
Forgalmazza: Budapest Film
(3 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.