Luther

olvasói
(0)
Martin Luther 1517. október 31-én egy 95 tételből álló listát szegezett ki a wittembergi vártemplom kapujára - a jelenetre még talán jó eséllyel emlékszünk a reformációról szóló érettségi tételből.
A Luther című történelmi-kosztümös szuperprodukció a fenti esemény előzményeit és következményeit regéli el, a címszereplő életének sorsfordító eseményeire építve fel a drámát. A film így nem pusztán vallástörténeti illusztrációnak kiváló, de sokat megéreztet egy olyan ember belső küzdelmeiből és gyötrelmeiből, aki életét a hit tisztaságáért való harcra tette fel. 
 
A cselekmény Luther életének másik legendás epizódjával indul, amikor a 22 éves korában jogi tanulmányokat folytató diák rettenetes viharba kerül az országúton, és az élmény hatására úgy dönt, szerzetesnek áll. Ágoston-rendiként kezdi el teológiai tanulmányait, melyek elmélyítik kapcsolatát a Szentírással és hitbeli felfedezésekre indítják. Hogyan juthat az ember az üdvösségre? Elmélkedései nyomán egyre elviselhetetlenebbnek találja a korabeli egyházi gyakorlatot a bűnbocsánat kérdésében, mely a búcsúcédulák árusításában csúcsosodott ki. Aki téglajegyet vesz az épülő Szent Péter bazilikához, bűnbocsánatot nyer magának vagy egy szabadon választott elhunytnak. 
 
Véleményét az egyetemi katedráról is kifejti, a 95 pontban megfogalmazott írásos változat aztán a középkort bealkonyító egyik legnagyobb vihart kavarja. Egyházi egyeztető tárgyalások, birodalmi gyűlések, kiközösítés, belpolitikai viharok, véres parasztlázadás. Luthernek azt is meg kell érnie, hogy saját hívei között éppoly tragikusan félreértsék, mint ellenfelei közt. 
 
A címszerepet alakító Joseph Fiennes már a Szerelmes Shakespeare-ben bizonyította, remekül áll neki a XVI. század, de a film a történeti hitelesség és a produkciós értékek (látványos helyszínek, kosztümös tömegjelenetek) szempontjából is színvonalasnak mondható.
nelson
2005.01.24
|
Luther
német történelmi dráma, 121 perc, 2003
A korszakhatárt jelentő vallási megújulás vezéralakjának élettörténete látványos történelmi díszletek között, kisebb sztárparádéval.
Rendező:

Eric Till

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Így neveld a sárkányodat 3.

amerikai animációs film, 104 perc, 2019

Zöld könyv – Útmutató az élethez

amerikai életrajzi dráma, 130 perc, 2018

Dermesztő hajsza

angol akcióthriller, 119 perc, 2019

Alelnök

amerikai életrajzi dráma, 132 perc, 2018
Játék
Alig egy éve annak, hogy a rockklasszikusok feldolgozásában utazó belga hetesfogat először hallatott magáról.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
18:15
Brad helyzete
amerikai vígjáték, 2017
18:15
Godzilla
amerikai fantasy, 1998
18:25
Szicíliai kísértettörténet
olasz fantáziafilm, 2017 (feliratos)
18:35
A túlélő
amerikai háborús film, 2013
18:50
300
amerikai akciófilm, 2007
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.