Luther

olvasói
(0)
Martin Luther 1517. október 31-én egy 95 tételből álló listát szegezett ki a wittembergi vártemplom kapujára - a jelenetre még talán jó eséllyel emlékszünk a reformációról szóló érettségi tételből.
A Luther című történelmi-kosztümös szuperprodukció a fenti esemény előzményeit és következményeit regéli el, a címszereplő életének sorsfordító eseményeire építve fel a drámát. A film így nem pusztán vallástörténeti illusztrációnak kiváló, de sokat megéreztet egy olyan ember belső küzdelmeiből és gyötrelmeiből, aki életét a hit tisztaságáért való harcra tette fel. 
 
A cselekmény Luther életének másik legendás epizódjával indul, amikor a 22 éves korában jogi tanulmányokat folytató diák rettenetes viharba kerül az országúton, és az élmény hatására úgy dönt, szerzetesnek áll. Ágoston-rendiként kezdi el teológiai tanulmányait, melyek elmélyítik kapcsolatát a Szentírással és hitbeli felfedezésekre indítják. Hogyan juthat az ember az üdvösségre? Elmélkedései nyomán egyre elviselhetetlenebbnek találja a korabeli egyházi gyakorlatot a bűnbocsánat kérdésében, mely a búcsúcédulák árusításában csúcsosodott ki. Aki téglajegyet vesz az épülő Szent Péter bazilikához, bűnbocsánatot nyer magának vagy egy szabadon választott elhunytnak. 
 
Véleményét az egyetemi katedráról is kifejti, a 95 pontban megfogalmazott írásos változat aztán a középkort bealkonyító egyik legnagyobb vihart kavarja. Egyházi egyeztető tárgyalások, birodalmi gyűlések, kiközösítés, belpolitikai viharok, véres parasztlázadás. Luthernek azt is meg kell érnie, hogy saját hívei között éppoly tragikusan félreértsék, mint ellenfelei közt. 
 
A címszerepet alakító Joseph Fiennes már a Szerelmes Shakespeare-ben bizonyította, remekül áll neki a XVI. század, de a film a történeti hitelesség és a produkciós értékek (látványos helyszínek, kosztümös tömegjelenetek) szempontjából is színvonalasnak mondható.
nelson
2005.01.24
|
Luther
német történelmi dráma, 121 perc, 2003
A korszakhatárt jelentő vallási megújulás vezéralakjának élettörténete látványos történelmi díszletek között, kisebb sztárparádéval.
Rendező:

Eric Till

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.