Fekete kefe

olvasói
(0)
Mi szimbolizálhatná jobban Magyarország jelen állapotát az új Nemzeti Színház épületének hirtelengazdag eklektikájánál? Hát persze, hogy annak a négy álkéményseprőnek a figurája, akik a Duna túlpartjáról bámulják a világot jelentő zsinórpadlás házát!
A Fekete kefe külvárosi fiai azért nem a színpad deszkázatáról álmodnak, mert egyáltalán nem a földön járnak - sokkal inkább a fellegekben. Köszönhető ez többek között magaslati foglalkozásuknak, teológiai tanulmányaiknak, valamint annak az érdekes ténynek, hogy elszívtak némi THC-tartalmú kecskeszart. 
 
Jeles kis Valentinójától Herendi hét vezéréig a magyar filmtörténet számos bolyongó hőst ismer, de Vranik Roland az első olyan rendező, aki nem a döglődő kommunizmusban és a nemzeti sorstragédiákban, hanem egy kecske emésztési rendszerében találja meg történetének mozgatórugóit. Ez a szigorúan nem génkezelt, dél-amerikai származású kecske a benne formálódó bódulati végterméken kívül egy nyertes lottószelvényt is őriz gyomrában, ezért meg kell halnia, mint Dezsőnek anno. A Fekete kefe (részben) valós eseményeken alapuló fekete vígjáték, mely nem csupán a kecske gyászos vége, de elsősorban a főszereplők (Bánki Gergely, Hajduk Károly, Hernádi Csaba és Réthelyi András zseniálisak!) groteszk humorú kalandjai miatt érdemli ki a fenti műfaji besorolást. Nem elég, hogy a fiúk a kéménybélelésre szánt pénzt eljátsszák a cinkotai mongolok kakasviadalán, még a fővárosi Krisna-központba is behatolnak, majd meglátogatnak egy festőlányt, akinek a szomszédját éppen tulajdon fia rugdossa rokkantra. 
 
Az elsőfilmes Vranik Roland és operatőr-írótársa, Pohárnok Gergely (Cukorkékség, Hukkle) nagyon nyugisan, Bunueltől Gilliamig számos nagyságot megidézve vezetik végig hőseiket a néhol hiperdepresszív, helyenként fitneszfasiszta Budapest fekete-fehér szobabelsőin és közterein, hogy bebizonyítsák: húzónevek és termékelhelyezés nélkül is lehet ütős magyar filmet készíteni. Mekk.
csmozi
2005.08.25
|
magyar vígjáték, 80 perc, 2004
Négy álkéményseprő egy elrontott délelőtt után egy kecske gyomrában keresi a megoldást... Megtalálják!
Rendező:

Vranik Roland

Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
00:00
Szellemirtók
amerikai sci-fi vígjáték, 2016
00:05
Titokban kell cigiznem
francia film, 2016 (feliratos)
00:20
Szabadság, szerelem
amerikai-angol romantikus vígjáték, 2004
00:20
Sötét titkok
kanadai akció-thriller, 2012
00:40
Tíz elveszett év
amerikai játékfilm, 1999
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.