Sorstalanság

olvasói
(0)
Csontváry írta az Utas és holdvilágot? Nem, hiszen a festők a legritkább esetekben írnak igazán jó regényeket, annak ellenére, hogy finom ecsetkezelésükkel a jellemfestés bajnokai lehetnének. Ha Szerb Antalt nem verték volna halálra 1945-ben, talán még ő is a régi bölcsességet hirdetné: a suszter maradjon a kaptafánál, a halász a hálónál, az operatőr a kameránál - hatszázezer magyar zsidó pedig az élők sorában.
Miután az elmúlt száz évben kissé kizökkent a világ, a bevett szerepek nemegyszer összekeveredtek, és a fenti tételek nem teljesültek maradéktalanul, nem vethetjük Koltai Lajos Oscar-jelölt operatőrünk (Megáll az idő, Maléna) szemére, hogy komoly direktori gyakorlat híján vállalta el az eddigi legnagyobb szabású magyar játékfilm megrendezését. Kertész Imre 1960 és '73 között írt, 1975-ben megjelent, majd 2002-ben Nobel-díjjal jutalmazott első regénye, a Sorstalanság nem klasszikus filmalapanyag: nincsenek benne látványos katarzisok és attraktív kulcsjelenetek, a történés középpontjában nem cselekedetek állnak, hanem az értelmetlen szenvedés és a lassú leépülés árnyalt ábrázolása.  
 
Koltai a látottakat egyes szám első személyben elmesélő deportált főszereplő, Köves Gyuri személyében biztos pontra lel a cselekmény tolmácsolásához, a film bő két órás játékidejében - operatőrből lett rendező lévén - a „szem élményének” bemutatását tűzi ki elsődleges céljául. Pados Gyula operatőr (Kontroll, Állítsátok meg Terézanyut!) kamerája gyakran pihen meg a Köves Gyurit alakító Nagy Marcell - a történet előrehaladtával egyre izgalmasabb - arcán, és követi a fiút otthonából a csepeli téglagyárba, a marhavagonból a koncentrációs táborba, a tábori „kórházból” a hullatalicskára, miközben Ennio Morricone kísérőzenéje és Lisa Gerrard énekhangja kicsalogatja a zsebkendőt a nézők zsebéből. A hatalmas fényfestői tudással bíró Koltai Lajos rendezőként helyenként nehézkesen fogalmaz, de láthatóan szeretettel ízlelgeti a filmnyelvi lehetőségeket, és tiszteletteljesen tolmácsolja Köves szörnyű kalandját.
csmozi
2005.02.10
|
angol-magyar-német filmdráma, 140 perc, 2005
A Nobel-díjas Kertész Imre író és az Oscar-jelölt Koltai Lajos operatőr nagyszabású együttműködése. Első regényből rendezői első film, megható és megrázó szenvedés- és leépüléstörténet.
rendező:

Koltai Lajos

Forgalmazza: InterCom

LinkekFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:15
Csábító nyári gyakorlat
amerikai-kanadai romantikus film, 2016
18:20
Az árnyéktalan rúgás mestere
kínai kungfufilm, 2016
18:25
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
hongkongi akcióvígjáték, 1989
18:40
18:45
Túszdráma
amerikai-német akcióthriller, 2005
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.