Én, Pán Péter

olvasói
(0)
Hogy kicsoda Pán Péter? Egy kisfiú, aki nem akar felnőni. Aki túl ridegnek, örömtelennek látja a felnőttek világát, és inkább választja az örökké tartó játszást. Ám Pán Péternek titka, hogy nem lehetünk biztosak benne, lelke mélyén nem egy olyan felnőtt rejlik-e, aki szeretne újra gyerek lenni.
A mesebeli alakot a skót J. M. Barrie teremtette meg először színpadra írt művében, majd 1911-ben regényformában is feldolgozta Pán Péter és az Elveszett Fiúk Sohaországban megélt kalandjait. Az elmúlt évszázad folyamán a mű jelentőségében az angolszász gyermekirodalom legnagyobb klasszikusai közé lépett elő, számtalan feldolgozása készült el, többek közt Walt Disney és Steven Spielberg is filmre adaptálta a történetet. 
 
A most bemutatásra kerülő film az eredeti színdarab keletkezésének történetét beszéli el, természetesen nem ragaszkodva görcsösen az események valós részleteihez. Főhőse James Barrie, aki egy sikertelen színpadi bemutatója után, mély alkotói válságban sétáltatja kutyáját a parkban egy délután, amikor megismerkedik négy fiútestvérrel. A rögtönzött mókázásból szép lassan mély barátság szövődik. Az édesapjukat elvesztett fiúk támaszt és példaképet találnak az író személyében, az író viszont talán sokkal többet kap a fiúktól: újra tud írni. A kor szigorú társadalma és Barrie elhidegült felesége azonban értetlenül szemléli, miért jár a férfi egy gyönyörű, ifjú özvegyet és haszontalan lurkóit látogatni, és a saját gyermeki lelkét újra felfedező alkotó feje felett máris gyülekezni kezdenek a viharfelhők. 
 
A fantáziába vetett hitről és a szeretet buktatóiról kevés meggyőzőbb filmet készítettek még, és ezen az sem változtat, hogy Marc Forster (Szörnyek keringője) rendezése leplezetlenül hajt a nézői könnyekre. A már megszokott módon kiváló Johnny Depp és Kate Winslet mellett pedig érdemes odafigyelni a gyermek színészek alakításaira is.
nelson
2005.02.16
|
Finding Neverland
amerikai-angol filmdráma, 106 perc, 2004
Johnny Depp indiánszerelésben fittyet hány az élet borús oldalára. A Pán Péter-dráma keletkezéstörténete ebben a feldolgozásban érzelmes, kosztümös, valóságszagú mese a fantázia hatalmáról és a szeretet erejéről.
Rendező:

Marc ForsterFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.