Én, Pán Péter

olvasói
(0)
Hogy kicsoda Pán Péter? Egy kisfiú, aki nem akar felnőni. Aki túl ridegnek, örömtelennek látja a felnőttek világát, és inkább választja az örökké tartó játszást. Ám Pán Péternek titka, hogy nem lehetünk biztosak benne, lelke mélyén nem egy olyan felnőtt rejlik-e, aki szeretne újra gyerek lenni.
A mesebeli alakot a skót J. M. Barrie teremtette meg először színpadra írt művében, majd 1911-ben regényformában is feldolgozta Pán Péter és az Elveszett Fiúk Sohaországban megélt kalandjait. Az elmúlt évszázad folyamán a mű jelentőségében az angolszász gyermekirodalom legnagyobb klasszikusai közé lépett elő, számtalan feldolgozása készült el, többek közt Walt Disney és Steven Spielberg is filmre adaptálta a történetet. 
 
A most bemutatásra kerülő film az eredeti színdarab keletkezésének történetét beszéli el, természetesen nem ragaszkodva görcsösen az események valós részleteihez. Főhőse James Barrie, aki egy sikertelen színpadi bemutatója után, mély alkotói válságban sétáltatja kutyáját a parkban egy délután, amikor megismerkedik négy fiútestvérrel. A rögtönzött mókázásból szép lassan mély barátság szövődik. Az édesapjukat elvesztett fiúk támaszt és példaképet találnak az író személyében, az író viszont talán sokkal többet kap a fiúktól: újra tud írni. A kor szigorú társadalma és Barrie elhidegült felesége azonban értetlenül szemléli, miért jár a férfi egy gyönyörű, ifjú özvegyet és haszontalan lurkóit látogatni, és a saját gyermeki lelkét újra felfedező alkotó feje felett máris gyülekezni kezdenek a viharfelhők. 
 
A fantáziába vetett hitről és a szeretet buktatóiról kevés meggyőzőbb filmet készítettek még, és ezen az sem változtat, hogy Marc Forster (Szörnyek keringője) rendezése leplezetlenül hajt a nézői könnyekre. A már megszokott módon kiváló Johnny Depp és Kate Winslet mellett pedig érdemes odafigyelni a gyermek színészek alakításaira is.
nelson
2005.02.16
|
Finding Neverland
amerikai-angol filmdráma, 106 perc, 2004
Johnny Depp indiánszerelésben fittyet hány az élet borús oldalára. A Pán Péter-dráma keletkezéstörténete ebben a feldolgozásban érzelmes, kosztümös, valóságszagú mese a fantázia hatalmáról és a szeretet erejéről.
Rendező:

Marc Forster

Műsoron a TV-ben

HBO
 2019.10.22., kedd, 15:10
 2019.10.27., vasárnap, 01:20

LinkekFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.