Bűnök

olvasói
(0)
A dán film boszorkánykonyhájában, úgy látszik, még mindig van bőven hozzávaló, amiből lenyűgöző darabokat lehet kifőzni.
S hogy mi köze van ma már mindennek az „ogmá”-ra végződő d-betűs varázsszóhoz - ami kezd annyira elcsépeltnek hangzani, hogy szinte leírni is szégyellem -, most ne is feszegessük. A lényeg úgyis az, hogy Annette K. Olesen filmje erőteljes darab, melyet jó szívvel ajánlunk mindenkinek, aki szerette Lars von Trier Hullámtörés vagy Susanne Bier Hogy szeretsz? című filmjeit, és aki egyetért velem abban, hogy a filmművészeti spiritualitás egyik mértékadója Ingmar Bergman.  
 
A svéd mester neve és Úrvacsora című filmje ötlik eszünkbe: ott egy pap spirituális válságának lehettünk tanúi, Olesen filmjében pedig egy női börtön lelkipásztornőjének hite kerül mérlegre. Anne (Ann Eleonora Jorgensen - Olasz nyelv kezdőknek) ugyanis alighogy megkezdi szolgálatát a börtönben, új és rejtélyes elítélt érkezik. Kate-ről (Trine Dyrholm - Születésnap) mindenfélét beszélnek társai: csodákra képes, például drogosokat szabadít meg a függőségtől kézrátétellel. Anne akkor zavarodik össze a mendemondákat illetően, amikor Kate váratlanul „megjövendöli” terhességét, amire hosszú évek óta várt mindhiába, s valójában már a reményt is feladta, hogy biológiai úton gyermeke lehessen. A „csodának” azonban nem örülhet sokáig, mivel egy vizsgálat kideríti: a magzat talán nem egészséges... 
 
A szemünk előtt válik a magabiztos és kiegyensúlyozott Anne a kétségbeesés és remény, keresztény hit és pogány csoda között vergődő elesetté, akit többé már nem sok választ el azoktól a reménytelen sorsú nőktől, akik számára ő kellene, hogy támaszt nyújtson a börtönfalak között. 
 
A dán filmektől megszokott nagyszerű színészi teljesítmények teszik igazán átélhetővé azt, ahogy a film puritán és koránt sem „csodaszerű” világa megtelik valódi, tragikus és mélyen emberi misztikummal. A dán filmet egyelőre nem lehet megunni: ilyet máskor is kérünk még!
Odor Emilia
2005.03.10
|
Forbrydelser
dán filmdráma, 101 perc, 2004
A női fegyház új lelkipásztornője misztikus kapcsolatba kerül egy különleges képességekkel bíró bentlakóval. Újabb Dogma-dráma Dániából, ami köztudottan egy börtön.

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.