Lemony Snicket - A balszerencse áradása

olvasói
(0)
Lemony Snicket könyveiben nem sok szép és jó történik, főszereplői egyik kétségbeejtő helyzettől a másikig bukdácsolnak, és végül a befejezés boldogságát is baljóslatú viharfelhők árnyékolják be.
A mesebeli mese szerzője mögött egy harmincas évei közepén járó, San Francisco-i író, Daniel Handler rejtőzik, aki J. K. Rowlingot lazán lekörözve már a tizenegyedik kötetet is megírta ifjúsági regénysorozatából. (Lemony Snicket és Harry Potter egyébként egymással versengve ostromolja az amerikai bestseller-listákat az utóbbi fél évtizedben.) A film alapjául a sorozat első három kötete szolgált. 
 
Egy borús napon a Baudelaire-gyerekek, a tizenéves Violet és Klaus, valamint totyogó kishúguk, Sunny elveszítik szüleiket egy rettenetes tűzvészben, amely otthonukat is elpusztította. Gyámjukul a különc Olaf grófot jelölik ki, aki látszólag rajong a gyerekekért, valójában csak az örökségüket akarja megszerezni, és mindenféle alantas munkát végeztet velük förtelmesen elhanyagolt kastélyában. Olaf gróf mellesleg színész, legalábbis annak képzeli magát, és mikor egy elhibázott lépése folytán lelepleződik aljassága, és a gyerekek egy másik rokonhoz kerülnek, álruhát öltve, személyiséget cserélve ered az árvák nyomába. Violet és Klaus mindvégig átlátnak a szitán, a felnőttek azonban nem, vagy csak túl későn hisznek nekik, így Olaf újabb és újabb tragikus fejleménynek lehet okozója. 
 
A sötét tónusú történetet az élet-halál határmezsgyéjén játszódó filmekre szakosodott Brad Silberling (Casper, Angyalok városa, Holdfényév) Tim Burton filmjeit idéző, markánsan gótikus, helyenként egyenesen horrorisztikus képi világba helyezi. Olaf gróf szerepében Jim Carrey egyensúlyoz a komédia és a ripacskodás határán, mégsem pusztán a horror és a humor különös hangulati elegye miatt vonzó a film. Az árvák hányattatásaiban a felnőtté válás lelki küzdelmei fogalmazódnak meg szélsőségesen hátborzongató, ugyanakkor magával ragadó módon, és ez biztos, hogy senkit nem hagy hidegen.
nelson
2005.03.10
|
Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events
amerikai ifjúsági film, 108 perc, 2004
Jim Carrey egy holdkóros ripacs szerepében három árvát terrorizál gótikus díszletek között. Angol bestsellersorozat adaptációja Pottert is elhomályosítóan sötét tónusban.
Rendező:

Brad Silberling

(20 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Szo
28
20:30
A holnap egy új nap
olasz vígjáték, 2019
20:40
Zűrös olasz esküvő
olasz vígjáték, 2014
20:50
Focus - A látszat csal
amerikai akcióvígjáték, 2015
20:55
21:00
A dzsungel könyve
amerikai kalandfilm, 2016
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.