Blueberry - A fejvadász

olvasói
(0)
Blueberry, a zöldfülű cowboy és a helyi bordély szépe között a legnagyobb lángon lobog a szerelem, amikor megölik a lányt. Sok évvel később Blueberry, már a városka seriffjeként, találkozik a gyilkossal. Unalomig ismert vadnyugati bosszútörténet, láttuk már sokféle változatban, de így még biztosan nem.
Jan Kounen filmje az idény legmeghökkentőbb bemutatója: örökzöld westernmese az indián varázsfőzet kábulatában élet és halál között lebegő főszereplő csavarodott tudatán átszűrve. 
 
A Volt egyszer egy Amerika utolsó kockáin a kiábrándult Robert De Niro ópiummámorban, tompa tekintettel bámul a kamerába. A Blueberry így kezdődik. Kounen, aki tíz éve az üdén erőszakos Dobermannal beletrappolt a francia mozi állóvizébe, most is kitesz magáért. A történetmesélés és a karakterábrázolás hagyományos követelményeire fittyet hányva hipnotikus látványorgiát szervez az indián varázslás szellemében. Perui indiánok sámánista szertartásairól dokumentumfilmet is forgatott, a Blueberryben a zenetévék szombat éjszakai kínálatának villódzó stílusában, repkedő aranykígyókkal és üvegkrokodilokkal érzékelteti, hogyan is zajlik a tudatban a lélekmentés meszkalinnal. A film Jean „Moebius” Giraud legendás képregénysorozatának feldolgozása, de mintha Carlos Castaneda bolondgombás miszticizmusa ihlette volna. Sztárszereposztás ide vagy oda, bukott is jókorát. 
 
A Blueberry az a western, amelyik Szepes Mária olvasóinak és a hétvégi görbe estékhez ideológiát kereső romantikusoknak egyaránt ajánlható. És a többiek? Aki szimpatizál az olyan vakmerő filmesekkel, akik örömmel hagyják el a járt utat a járhatatlanért, az harmadik szem nélkül is bátran megpróbálkozhat vele. Jön a szabadtéri hippi-techno bulik szezonja. A Blueberry a legjobb bemelegítés az efféle szórakozáshoz, és még törvénybe sem ütközik.
kovacsm
2005.04.28
|
Blueberry
amerikai-francia-mexikói akciófilm, 124 perc, 2004
1870-es években játszódó aranyvadász western a Dobermann rendezőjétől. Blueberry, a békebíró megpróbálja megakadályozni, hogy barátnője gyilkosa, a könyörtelen Wally Blount megkaparintson egy jelentős dózis indián aranykincset.
Rendező:

Jan Kounen

Színész:

Vincent Cassel
(Mike Blueberry)

Juliette Lewis
(Maria Sullivan)

Michael Madsen
(Wallace Sebastian Blount)

Ernest Borgnine
(Rolling Star)

Temuera Morrison
(Runi)

Djimon Hounsou
(Woodhead)

Eddie Izzard
(Prosit)

Colm Meaney
(Jimmy McClure)

Geoffrey Lewis
(Greg Sullivan)

Forgalmazza: Best Hollywood


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Filmek a TV-ben
18:10
Az ördög Pradát visel
amerikai vígjáték, 2006
18:15
Godzilla
amerikai fantasy, 1998
18:15
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
18:15
Az ügynök halála
amerikai film, 1985 (feliratos)
18:30
Lángoló Mississippi
amerikai akciófilm, 1988
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.