Balra a nap nyugszik

est.hu:
7/10
|
olvasói
4/10 (2)
A szerelem mindig hálás téma; lehet vele nagyot mondani, katartikus élménybe taszítani a nézőt, könnyeket csalni a szentimentális lelkületűek szemzugába, vagy csak a felszínt kapargatva langy kielégülést hozni a mindennapi rutinba.
Fésős első nagyjátékfilmje egyik bejáratott formulát sem követi. A Balra a nap nyugszik leheletfinom, érzelmes történet egy jéghideg világban, amely tökéletesen alkalmatlan az érzelmek befogadására és egyáltalán a megértésére. Hűvös, távolságtartó és szűkszavú mesét kapunk így, ami lendületből ugorja át a jól megszokott konvenciókat, és kerüli ki a fölösleges mellébeszélést. Talán a túlságos lecsupaszítás miatt ennyire intenzív az a hiányérzet, ami a film alatt folyamatosan rágja a lelket és telepszik nyugtalan borús ködként a hangulatra.
 
 
Két világi cimbora, Alex és Zsolt, éppen készül megcsípni a tutit; a srácok eddig illegális autóbehozatallal foglalkoztak, de most átnyergelnének a drogbizniszbe. Alex azonban egy szerencsétlen balesetben elveszíti a látását, és ettől kezdve kiesik a nemzetközi alvilág leendő potenciális nagymenői közül. Mielőtt végképp apatikus magányba zuhanna, a véletlen összehozza egy lánnyal a messzeségből, akinek a hangja egy félrekapcsolás útján kerül abba a telefonfülkébe, ahol Alex kezében a kagyló. A meseszerű éteri találkozás és a beszélgetésekből kibontakozó harmónia lángra lobbantja mindkét fél szívét és Alex úgy dönt, nekivág a távoli országnak, hogy megkeresse a léleksimogató hang gazdáját…
 
A képek hűvös eleganciájából olykor-olykor Wim Wenders szelleme bukik ki, ami nem is olyan meglepő, hiszen Fésős talán legnagyobb példaképéről van szó. Nagy András – operatőr – kamerája finoman és pontosan, kicsit sem tolakodva pásztázza végig a külvilág és a lélek tájait egyaránt, kitartott képei pedig annyira borzongatóan gyönyörűek, hogy azonnal beleégnek a retinába. 
 
macsek
2006.08.07
|
magyar filmdráma, 91 perc, 2000
Sajátos félreértéses film a német lány és a vak fiú közt kialakuló telefonos barátságról és arról, hogy nem mindig jól sül el a kellemesnek szánt meglepetés.
Rendező:

Fésős András

(1 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
07:45
A Lármás család
III. évad, 320. rész: Frász vagy fricska / Taliból galiba
07:50
Tini titánok, harcra fel!
2013, 1229. rész
07:50
A Tom és Jerry-show
2014, 156. rész: Jelmezbáli trükkök
07:56
A Tom és Jerry-show
2014, 157. rész: Komornyikok küzdelme
08:00
Szilaj a szabadon száguldó
II. évad, 10. rész: Lucky és a fineszes fruskák
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.