A pofonok földje

olvasói
(0)
Ó, istenkém, azok a régi kung-fu-filmek! Haldokló mesterek, bosszúszomjas tanítványok és harcos amazonok, ártatlan öregember külsejű vérszomjas gyilkosok, suhogó köntösök meg a halálos technikák, mint a tigriskarom, a daruállás és persze a részeg majom! Azt hittem, már sosem fogok ilyet látni!
Mindez persze a maga kedves kliséivel és régóta ismert fordulataival önmagában már nem állná meg a helyét, így nem csoda, hogy a film mindenese, a rendező-színész-író-producer hongkongi csodagyerek Stephen Chow egy vígjáték mellett döntött. És itt aztán tényleg minden megengedett a stílusparódiától a régi mesterek előtti legőszintébb tiszteletadáson át az átszellemült bohóckodásig és a legkeményebb akcióig. Parádés, de tényleg! Ehhez persze kell még egy rendes bandaháború a harmincas évek Shanghajában, néhány csendes kung-fu mester, pár mindenre elszánt bérgyilkos és a szokásos piti szélhámos, aki mindent jól megkavar. Aztán jöhetnek azok a pofonok. 
 
És senkit ne tévesszen meg a helyenként teljesen elfajuló bohóckodás, mert a legapróbb részletet is gondosan kidolgozták és a legkisebb szerepekben is igazi sztárokat láthatunk. A rossz külsejű háziúr például annak idején Bruce Lee dublőrje volt, ma világhírű harcművész-koreográfus, ronda, láncdohányos neje pedig Hongkong ünnepelt dívája volt. De nem kell ahhoz a távol-keleti műfajok szakértőjének lenni, hogy élvezhessük a Pofonok földjét, mert a főszerepet is magára vállaló Chow teljesen univerzális poénok közepette, remek időzítéssel és páratlan tempóban vezényli le enyhén lökött remekművét. 
 
Persze vannak a filmnek hibái is, de a meghökkentően erőszakos kezdés és a túlságosan szirupos befejezés közé egy olyan hihetetlenül szórakoztató és eredeti darab szorult, amire nagyon rég volt példa a hazai mozikban. Meghajlunk előtted, Chow mester!
Vízer
2005.06.16
|
Kung fu
hongkongi-kínai akcióvígjáték, 95 perc, 2004
Elképesztően vicces és izgalmas akciókomédia onnan, ahol minden pofon ered, vagyis Hongkongból, és egyben tiszteletadás az olyan nagyok előtt, mint Bruce Lee és Charlie Chaplin!
Rendező:

Stephen Chow

Színész:

Stephen Chow
(Sing)

Yuen Wah
(háziúr)

Yuen Qiu
(háztulajdonos)

Kwok Kuen Chan
(Sum testvér)

Xiaogang Feng
(bandavezér)

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.