Mr. és Mrs. Smith

olvasói
7/10 (2)
John és Jane Smith (Brad Pitt és Angelina Jolie) - külsejüket leszámítva - teljesen átlagos amerikai házaspár: öt vagy hat éve házasok, kapcsolatukat egy tízes skálán nyolcasra értékelik, összejárnak a szomszédokkal, együtt mosnak fogat, és ritkán szeretkeznek.
Talán csak az gyanús egy kicsit, hogy Kovácsné ritka jól bánik a puskával a céllövöldében, és igen jók a reflexei. Mindezt a Nyomás!-on és a A Bourne rejtélyen edzett Doug Liman rendező elég ráérősen vezeti fel, ha nem ismernénk a sztorit az előzetesekből, valódi meglepetésként hatna a két párhuzamos akció az első húsz perc után. Kovácsék ugyanis mindketten profi bérgyilkosok - anyuci a sütő alatt, apuci a fészerben tartja fegyverarzenálját -, és az a legszebb az egészben, hogy mindezt nem is tudják egymásról. 
 
Egy elbaltázott megbízás után azonban házasságukban egyéb gond is támad, mint hogy Kovács János szerint ocsmányak a felesége által vásárolt új függönyök. Lényeg a lényeg: a duó tagjai ezúttal arra kapnak megbízást, hogy egymást tegyék el láb alól, és ezzel megkezdődik a vérre menő házaspárbaj. 
 
Azt már a Nyomás!-ban megtudhattuk a rendezőről, hogy szereti a humort és a kikacsintásokat (most is annyit kacsintgat, mintha már tickelne, de ez kifejezetten jót tesz a filmnek). A legelső jelenetben a láthatatlan pszichiáternek/házassági tanácsadónak valló pár Woody Allent idézi meg, majd egyéb - verbális, szofisztikált és kicsit durvább - poénok közé ágyazva egész utaláslánc kezdődik. A szokásos vacsora este hétkor például paranoiás vacsorává válik (ki tudja, ki kit öl meg?), mintha csak egy kicsavart Hitchcock-filmet vagy egy Gázláng típusú melodrámát néznénk. A későbbiekben pedig megidéződik a hasonló műfajú Két tűz között tangójelenete és a sebmutogatás is a Halálos fegyver 3.-ból. 
 
Ezt a humoros irányvonalat erősíti Vince Vaughn alakja is, aki a filmben John munkatársát játssza, és aki - úgy tűnik - végérvényesen beleragadt a komikusi szerepkörbe. Figurája remekül ki van dolgozva, még egy folyton emlegetett anyukát is kapott, aki olyan, mint Columbo felesége: láthatatlan (újabb utalás). 
 
A Mr. és Mrs. Smith tehát inkább vicces, mint izgalmas - főleg, ha szeretjük az akasztófahumort (felejthetetlen például a rázkódó ágy, amely nem szexuális testmozgástól, hanem egymás péppé püfölésétől mozog). Eleve az az érzelmi képtelenség is csak humorral értelmezhető, hogy öt (vagy hat) év együttlét után két ember egymás életére tör. Azért az se keseregjen, aki felfokozott adrenalinszintre és felgyorsult pulzusra vágyik, hiszen Liman korrekten mondja fel A Bourne rejtélyben jól megtanult leckét: zúzós autós üldözést, kidolgozott verekedéseket egyaránt láthatunk. Mint minden akciófilmben, a végén itt is egy remekül megkomponált hatalmas lövöldözésben csúcsosodik ki az addigi feszültség, ráadásul még egy csavart is kapunk, melynek hatására végképp a feje tetejére állnak az addig felállított relációk. 
 
A jó dumák és az ütős jelenetek mellett pedig izgalmasak lehetnek a játszók valódi (vagy vélt?) érzelmei és viszonyai is. A címszerepeket alakító Brad Pittet és Angelina Jolie-t már a forgatás alatt összehozta a bulvársajtó, és gyakorlatilag azóta sem tudni, hogy akkor most széna vagy szalma. Mindenesetre érdekes találgatni, vajon melyik jelenetben és mi az igazi: az ölés vagy az ölelés?
fürkész
2005.07.14
|
Mr. and Mrs. Smith
amerikai akcióvígjáték, 120 perc, 2005
Házastársi torzsalkodás tányérok és alátétek helyett vállról indítható rakéták és géppisztolyok közreműködésével. Az álomgyári álompár most megmutassa, mitől döglik a válóperes ügyvéd!
Rendező:

Doug Liman

Színész:

Brad Pitt
(John Smith)

Angelina Jolie
(Jane Smith)

Vince Vaughn
(Eddie)

Adam Brody
(Benjamin Danz)

Kerry Washington
(Jasmine)

Chris Weitz
(Martin Coleman)

Michelle Monaghan
(Gwen)

Jennifer Morrison
(Jade)

Stephanie March
(Julie)

Forgalmazza: Fórum Hungary


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
23:45
Pororoca
román film, 2017 (feliratos)
00:20
Vakító napfényben
olasz-francia krimi, 2015
00:30
A Hunter Killer küldetés
amerikai akciófilm, 2018
00:30
Apavadászat
amerikai vígjáték, 2017
00:35
Charlie angyalai: Teljes gázzal
amerikai akció-vígjáték, 2003
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.