Négy tesó

olvasói
(0)
A legütősebb bosszúfilmekben a magányos hős mindenféle kitérő nélkül, egy elég egyszerű - de igen hatékony - nyomozás eredményeképpen torolja meg a rajta esett sérelmet, a legtöbb esetben valamely szerette (bátyja, vőlegénye, barátnője stb.) halálát. Ennek során módszeresen végigmegy mindenkin, akinek köze volt a dologhoz. Ezt a jól bevált receptet John Singleton rendező többszörösen is megtekerte, hiszen filmjében nem egy magányos hős van, hanem mindjárt négy, a sztori pedig olyan trükkös, mint egy összekevert kirakósjáték.
Miután egy élelmiszerboltban történt rablótámadás során a tettesek megölik az egyik vásárlót (is), az idős hölgy négy örökbefogadott fia (Mark Wahlberg, Tyrese Gibson R&B-énekes, Garrett Hedlund a Trójából és André 3000 az Outkast nevű duóból) elhatározza: maga nyomozza ki a tettesek kilétét és maga is szolgáltat méltó büntetést nekik. A pepita, politikailag korrekt összeállítású csapat (egy fehér-egy fekete-még egy fehér-még egy fekete) bosszúhadjárata során mindkét oldalon érik veszteségek a küzdőket, és az is kiderül, hogy a mama halálának hátterében valami egészen más áll... 
 
A hagyományos bosszúfilmekkel szemben Singleton munkájában a feszültséget a véres akciók mellett nem egyszerűen az információ visszatartása adja, hanem a sorozatos dramaturgiai fordulatok, mivel a fiúk rájönnek, hogy a buliban az is benne van, akiről nem is sejtenénk, az is benne van, akinek nem szabadna benne lennie, és még az is, aki valójában nincs is benne... 
 
A kedvenc fekafilmjeinket (Fekete vidék, Hazug igazság, Megoldatlan egyenletek, Shaft) jegyző rendező most is jól bevált figuráit mozgatja, de feltűnő, hogy a főgonosz karaktere sajnos nincs eléggé kidolgozva, így az kicsit sablonosra és - helyenként talán - komikusra sikerült. Mindent összevetve a Négy tesó sokkal jobb film lehetne, ha kreatív energiáit Singleton a sokcsavaros történet kidolgozása helyett inkább a figurák árnyalására fordítja, de aki szereti a meglepiket, az így is jól fog szórakozni.
fürkész
2005.09.15
|
Four Brothers
amerikai akcióthriller, 109 perc, 2005
A Marky Mark vezette négy tesó kegyetlen és igen-igen cseles bosszút készül állni örökbefogadó anyjuk gyilkosain. Vér, veríték és könnyek John Singleton akcióthrillerében.
Rendező:

John Singleton

Forgalmazza: UIP-Duna Film

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.