Lost Highway - Útvesztőben

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (16)
Íme David Lynch eddigi legnépszerűbb mozija, egy hátborzongató pszichológiai thriller, ami kecses eleganciával int be a szokványos paráztató sémáknak, ez a mozi belülről támad, és mindent letarol.
 De mint tudjuk, a pusztítás is egy teremtő aktus, a lényeg mindig csak a hozzáállás. Vannak ellenzői, akik szerint egy fölöslegesen brutális katyvasz az egész, vannak hívei, akik feltétel nélkül rajonganak érte, és vannak, akik még nem látták, a három táborban csupán csak annyi a közös, hogy egyikük sem érti, miről is van szó, mert Lynch mozija annak ellenére, hogy formailag tökéletesen komponált, az értelmezhetőség kritériumának makacsul ellenáll. És így egy elképesztően zavaró filmélménnyel szembesül a mindenkori megtekintő. Nincs rá kulcs, nincs segítség, egyedül vagyunk hagyva ezzel a sok zavaró momentummal, amik képtelenek rendszerbe állni a fejünkben, holott a vásznon egyértelműen azt a hatást keltik, hogy strukturálisan tökéletesre vannak csiszolva.
 
A sztoriról csak ömlesztve érdemes szólni pár szót, mivel a tér-idő konvenciókat gondolkodás nélkül fejeli le, bármiféle cselekménysorrend felállítása fatális hiba lenne. Találkozunk egy házaspárral, ahol a betegesen féltékeny férjet lecsukják felesége meggyilkolásának vádjával, azonban a cellában már egy tök másik férfi ébred föl, akinek fogalma sincs, hogy hogyan került oda, csak csendben jegyezzük meg, hogy színészcsere nem volt, csak identitáscsere. Új főhősünk is kétes kapcsolatba bonyolódik egy dögös nősténnyel, aki amúgy a helyi drogbáró nőcskéje, és akit persze szintén ugyanaz a színésznő játszik, mint a feldarabolt asszonykát. Aztán még többször oda-vissza cserélődnek a szerepek, a köztes szakaszokban pedig hallucinációk, rémképek, vér és erőszak váltogatják egymást minden mennyiségben. 
 
Pofátlan szkepticizmusa a nézőt is megrengeti, senki sem az, akinek látszik, és mivel az identitászavar belülről bomlik ki, mi is sűrűn ráparázunk a történtekre. Igazi velőtrázó pszichoaktív dráma, vagy ha jobban tetszik a szürreális lelki-thrillerek új generációja. Imádnivaló, de csak saját felelősségre nézhető. 
 
 
macsek
2008.02.01
|
Lost Highway
amerikai thriller, 135 perc, 1997
D. Lynch e filmjével alaposan elbizonytalanítja rajongóit. Ebben nagy segítségére van egy paranoiás szaxofonos, egy hol fekete, hol szőke menyecske, egy skizofrén autószerelő, egy rendkívül gonosz, apró, borotvált szemöldökű, hófehér törpe, no és az amerikai metálzene legkeményebb legényei.
Rendező:

David Lynch

Színész:

Bill Pullman
(Fred Madison)

Patricia Arquette
(Renee Madison / Alice Wakefield)

Robert Blake
(rejtélyes alak)

Henry Rollins
(Henry)

Michael Shamus Wiles
(Mike)

Jack Kehler
(Johnny Mack)

Balthazar Getty
(Pete Dayton)

Gary Busey
(Bill Dayton)

Giovanni Ribisi
(Steve 'V')

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Cs
6
18:05
Hivatali titkok
amerikai film, 2019
18:10
Cecelia Ahern: A teljes fél életem
német romantikus dráma, 2014
18:15
Szaffi
magyar rajzfilm, 1984
18:15
Verdák
amerikai animációs kalandvígjáték, 2006
18:20
Becéző szavak
amerikai film, 1983
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Cs
6
04:05
Gumball csodálatos világa
2011, VI. évad, 1201. rész: A háló
04:06
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 48. rész: Boldog otthon
04:09
Denver, az utolsó dinoszaurusz
I. évad, 24. rész
04:10
Találd ki, mennyire szeretlek!
I. évad, 24. rész
04:10
Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal
osztrák-japán rajzfilm-sorozat (ism.)
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.