Eros

olvasói
(0)
Az erotika a filmben úgy működik, mint a komédia vagy a horror: teljes érzelmi hatás alá kell vonni a nézőt, különben mit sem ér az egész hűhó. Az Erosban a világ legnagyobb filmrendezői közül három tesz kísérletet, hogy a varázslatot véghezvigye - három teljesen különböző megközelítésben, három teljesen különböző eredménnyel.
Akitől az ötlet származott, nagypapája lehetne két kollégájának: Michelangelo Antonioni, a modern filmművészet egykori géniusza 90 évesen pontosan ott folytatja, ahol tíz éve, a Túl a felhőkön című szkeccsfilmjében abbahagyta: A dolgok veszélyes fonala című epizódban is saját novelláskötetének történeteit dolgozza fel, és ismét létválságba került férfiak és nők bolyonganak kamerája körül, szenvednek a kommunikáció válságától és keverednek abszurd szexuális szituációkba. Mintha a maestro saját klasszikusait, A kalandot vagy Az éjszakát parodizálná, de legalább kiválóan példázza, hogy az áttetsző ruhadarabok és a felkínálkozó testhelyzetek önmagukban még nem feltétlenül eredményeznek erotikus hatást. 
 
Steven Soderbergh (Szex, hazugság, videó) epizódja, az Egyensúly szintén sokat beszélő darab, egyúttal a legmeglepőbb a három közül: két középkorú férfi beszélget fekete-fehér képeken. Egy pszichiáter pamlagán meséli a páciens erotikus álmait, míg a doktor a háta mögött fél füllel figyel csak oda, közben inkább azzal van elfoglalva, ami az ablak túloldalán történik. Duplafenekű humor ez, mert míg a két kiváló színész, Robert Downey Jr. és Alan Arkin komédiáznak egy remekül megírt jelenetben, közben az erotika mibenlétéről is eltűnődhetünk. 
 
A legmélyebb, klasszikus szépségű epizód a hongkongi Wong Kar-wai (Szerelemre hangolva) rendezése, A kéz. Lassú sodrású darab a beteljesületlen vágyódásról - gyönyörűen komponált képsorokban, borzongató zenedarabok taktusaira, pompás kosztümök és jellegzetes, XX. század közepét idéző belsők között mesél egy kéjhölgynek és szabójának évtizedeken átívelő kapcsolatáról.
nelson
2005.10.13
|
Eros
amerikai-angol-francia-hongkongi-kínai-olasz epizódfilm, 104 perc, 2004
Rendezőóriások édes hármasban. Szkeccsfilm a szexről, az erotikáról és a csábításról. Szédítő Toszkána, vízióra csábító pszichiáteri dívány és egy különös kaland a hatvanas évekből, avagy mit csodál a szabó a díván?
Forgalmazza: SPI

LinkekFilm premierek

A vágyak szigete

amerikai horror, 110 perc, 2020

Sonic, a sündisznó

amerikai-japán-kanadai kalandfilm, 99 perc, 2020

Közel a horizonthoz

német romantikus filmdráma, 109 perc, 2019

A boldogságvirág

angol-német-osztrák sci-fi, 105 perc, 2019
Játék
Amit nem látsz, az is árthat neked. Az Emmy-díjas Elisabeth Moss a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.
Filmek a TV-ben
18:10
Inferno
amerikai akciófilm, 1999
18:35
November
észt fantáziafilm, 2017 (feliratos)
18:40
...és megint dühbe jövünk
olasz akcióvígjáték, 1978
18:45
Leharcolt oroszlánok
amerikai vígjáték, 2003
18:45
A testőr
amerikai akciófilm, 2006
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.