A szerelem következményei

olvasói
10/10 (14)
A szerelem következményei természetesen súlyosak. A vágy titokzatos tárgya egy gyönyörű pincérnő, aki a napi betevő kapucsínót hozza a dallamos nevű Titta di Girolamónak. Az ötvenes férfi már nyolc éve él munka nélkül egy svájci luxushotelben.
Látszólag semmi dolga, időnként elmegy a bankba, a maradék időt kártyázással és a szálloda bárjában tölti. Egyhangú élete - legalábbis a nézők szemében - akkor változik meg, amikor egy nap, hosszú idő után mégis megszólítja a lányt, és viszonyt kezd vele. Az események innentől kezdve felpörögnek, és pénzzel teli aktatáskák, bérgyilkosok és autócsodák szegélyezik az addig lassan csordogáló cselekményt. 
 
Paolo Sorrentino filmje megtévesztő címe ellenére szerelmes történetnek túl intellektuális, inkább szól a lét elviselhetetlen nehézségeiről és egymás megismerésének határairól. A rendező szokatlanul, egy kicsit máshogy (higgadtan, látszólag érzelemmentesen) közelít az olyan témákhoz, mint bűnügy és szerelem: a bűnözést valódi akció nélkül, a szerelmet romantika nélkül ábrázolja. A főhős, Titta di Girolamo titokzatos alakja Thomas Mann-i figura. Talán a Halál Velencében Gustav Aschenbachjára hasonlít leginkább: szintén csapdába esett, be van zárva valahova és beleszeret egy nála jóval fiatalabba. (Amikor azonban kiderül a titka, már egész más, a bűnügyi filmekhez kötődő asszociációk jutnak majd eszünkbe - egyesekben még az Oldboy is felvetődhet.) Alakjában ellentétbe kerül a szalonok múlt század eleji dekadenciája és a bankszféra high-tech világa. Egyszerre van jelen benne a szenvtelenség és valami álmatag, melankolikus hangulat. 
 
A szerelem következményeit egyfajta bizarr költőiség, líraiság hatja át, melyben a szenvtelenségen belül, ahol nem is gondolnánk, ott a humánum - egy váratlan jótett vagy egy gyerekkori jóbarát emléke. Sorrentino filmje gondosan felépített rendszer, melyet a szép és bonyolult gépmozgások csak még különlegesebbé tesznek. A maffia (!) nem várt megjelenése és a horrorisztikus befejezés pedig csak hab a tortán.
fürkész
2006.04.05
|
Le conseguenze dell' amore
olasz filmdráma, 100 perc, 2004
Az alpesi luxushotelben élő titokzatos férfi életébe becsöppen a gyönyörű Sofia. A szerelem még a dollárezrekkel megpakolt bőröndöknél is súlyosabb dolog.
Forgalmazza: Budapest Film

Linkek


Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
A skarlát betű
amerikai romantikus filmdráma, 1995
18:25
Agymanók
amerikai animációs film, 2015
18:30
Az ötödik elem
francia-amerikai sci-fi akciófilm, 1997 (ism.)
18:40
Aratók
dél-afrikai film, 2018
18:40
Everest
amerikai-izlandi-angol filmdráma, 2015
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.