Hideg csontok

olvasói
10/10 (1)
Egy világtól elzárt ódon angliai gyerekkórház ideális terep egy horrorfilm számára. Ide érkezik éjszakai nővérnek Amy, aki markában egy doboz nyugtatót, lelkében pedig súlyos terhet cipel.


A kórházban ápolt gyerekek ráadásul veszélyben vannak, hiszen a titokzatos épület évtizedekkel ezelőtt lezárt második emeletén gonosz erő ólálkodik - a kis betegek csak „géplányként” emlegetik -, aki játékkockákkal üzen nekik, és csontjukat töri. Jaume Balagueró rendező már korábban is foglalkozott a magányos házban uralkodó gonosszal (Darkness - A rettegés háza), a hibát most ott követi el, hogy sajnos megmutatja az emberi(ből lett) szörnyet. Ezt leszámítva viszont nem lehet okunk panaszra: a rém figurája és motivációja igen alaposan ki van dolgozva, ráadásul a végső magyarázat - ahova csak kerülőutakon, némi izgalmak és rejtélyes titkok árán jutunk el - olyan lenyűgözően bizarr, amilyet már jó régen láthattunk.

Horrorban nagyon nehéz újat mondani - jó módszer lehet viszont (amihez a Hideg csontok rendezője is folyamodik), ha más műfajokat emelnek be a tiszta horrorfilmbe. Esetünkben például igen erőteljes a krimivonal, a nyomozás szála, sőt az alkotók még a legeslegutolsó pillanatra is tartogatnak fordulatot és meglepetéseket. Ehhez párosul - ahogy például legutóbb a Fekete vízben is láthattuk - egy fiatal nő lelkiismereti drámája, ami hangsúlyos színészi játékra ad lehetőséget (ha Calista Flockhart nem is teljesít olyan jól, mint Jennifer Connelly). A produkcióhoz Jaume Balagueró ismét nemzetközi csapatot verbuvált: a főszerepet játszó amerikai Flockharthoz, Ally McBeal megformálójához csatlakozik az angol Gemma Jones, Bridget dilis anyukája (Bridget Jones naplója), a spanyol Elena Anaya A szex és Lucíából és az ausztrál Richard Roxburgh, akit korábban például a Van Helsingben láthattunk. Mellettük pedig mintha egy kis japán ízt is éreznénk a keverékben, hiszen a melodramatikus jelleg és a film végén a könnyekig megható, szép lezárás a legjobb J-horrorokat idézi.
fürkész
2005.12.07
|
Fragile
spanyol thriller, 100 perc, 2005
Amerikai ápolónő paraellenes küzdelme a szellemjárta gyermekkórházi szárnyban, mely a végső kapuzárás előtt még egy vonatszerencsétlenségnyi kis sérültet befogad.
Rendező:

Jaume Balaguero

Forgalmazza: Best Hollywood
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.