De kik azok a Lumnitzer nővérek?

olvasói
6/10 (2)
A címben szereplő kérdést Bacsó Péter (A tanú, Te rongyos élet!) új filmjében először egy mentős teszi fel, aki épp egy meghibbant konyhafőnököt készül diliházba szállítani, majd a vendéglősök szervezetének Keresztapa-szerű feje (a tolószékbe kényszerített Szabó Győző játssza), aki végül is arra jut: akárkik is legyenek a vendéglőket tönkretevő, vitriolos tollú étteremkritikusok, így vagy úgy el kell hallgattatni őket. A megtisztelő feladattal egy Milica nevű vagány nőt bíz meg (Hegyi Barbara rövidre vágott, fekete hajjal).


Azt egyelőre Milica sem tudja, hogy a Lumnitzer nővérek valójában férfiak: Olivér (Alföldi Róbert) és Ficskó (Rudolf Péter) afféle Don Quijote-Sancho Panza párost alakítva vívják szélmalomharcukat az éttermek, séfek és finom (?) vacsorák világában, és megírják a véleményüket, történjék bármi. És hogy milyen is ez a világ? Ahogy az a filmnek már az első jelenetéből kiderül, egyszerre groteszk és abszurd - és két főhősünk számára egyre izgalmasabbá válik, ugyanis egy idő után nemcsak konkrét, hanem átvitt értelemben is szeretnék elhallgattatni őket. Az eseményeket pedig egy, Olivér és Milica közt szövődő szerelmi szál is bonyolítja.

A filmben az álmodozó, egyedülálló agglegény és a realista, rendőr feleségével öt gyereket nevelő családapa egymást kiegészítő figuráját Alföldi (akinek ez az első filmfőszerepe) és Rudolf jól hozza. Sajnos az Alföldi-Hegyi páros együtt már nem működik ilyen jól, de ez mit sem von le a végeredményből: a film jól érthető, szórakoztató példázat a véleménynyilvánítás szabadságáról.

Habár sokáig erre a filmre is igaz a közhely, hogy az élet írja a legjobb történeteket (a mű két főalakját a Wittman fiúk ihlették, akik a közelmúltban az egyik napilapba írtak őszinte étteremkritikákat), a rendező egy idő után az álmok világát emeli be művébe. Mindez nemcsak Olivér erotikus képzelgéseiben nyilvánul meg, de a befejezésről sem lehet eldönteni, hogy álom-e vagy valóság, a Lumnitzer nővérek fura happy endje így idézőjelek közé kerül.
fürkész
2006.03.02
|
magyar szatíra, 103 perc, 2006
Szatíra két szabadszájú étteremkritikusról és a bosszúszomjas vendéglősről, aki nemcsak betömni, hanem befogni akarja a kritikusok száját.
Rendező:

Bacsó Péter

Forgalmazza: HungaroTop
(6 kép)


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
18:05
Így ne legyél elnök
amerikai életrajzi film, 2018
18:05
Két nő és egy férfi
német vígjáték, 2012
18:15
Pata tanya: Baromi buli
amerikai-német animációs film, 2006
18:30
G-Force - Rágcsávók
amerikai családi kalandfilm, 2009
18:40
Az Amazonas kincse
amerikai akcióvígjáték, 2003
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.