3D vetítések

Az élet vendége - Csoma-legendárium

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (26)
A hazánkban nemzeti kincsként számon tartott Kőrösi Csoma Sándor alakja egészen szokatlanul jelenik meg Szemző Tibor életrajzi filmjében.
A sokoldalú alkotó - aki nemcsak rendezte, de zenéjét is szerezte művének - sokkal inkább impressziókat, benyomásokat, élményeket és érzéseket idéz fel, mintsem konkrét tényeket és adatokat az egykori nagy utazó és nyelvész életéből. Ehhez pedig nemcsak a filmre rögzített, hanem a festett képek, a hang és a zene erejét is felhasználja. 
 
Roskó Gábor tarka, a naiv festészetet idéző képei segítségével a Kőrösi Csoma alakjához kapcsolódó legendák kelnek életre, ahogy a Székelyföldről indult hős megmenti a szerecsenek hajóját a viharban, és letáncol mindenkit a gazdag török kalmár lányának lakodalmán. Ezzel párhuzamosan a film végigjárja a tudós Keletre, Indiába, Tibetbe, a Himalájára vezető útját, mutat lámatáncot, és feleleveníti a Tibeti Halottaskönyv sorait. A Csoma-legendáriumban legenda és valóság egybefonódik, és teljesen mindegy, hol van a határa egyiknek és másiknak. Szemző filmje rengeteg nyelven (magyarul, németül, angolul, latinul, tibetiül, hindiül, ógörögül, szanszkritul, bengáliul stb.) beszél, mégis úgy érezzük, értjük minden egyes szavát. Nem tűnik bábeli zűrzavarnak, inkább megbonthatatlan, harmonikus egységnek, melyben Kelet és Nyugat találkozik egy legendás alakon keresztül, akinek átélhetjük azon érzéseit, amikor először látta a varázslatos keleti tájat - vagy legalábbis kísérletet tehetünk rá. Szemző filmje ehhez minden segítséget megad. 
fürkész
2006.09.13
|
magyar életrajzi film, 80 perc, 2006
Kőrösi Csoma Sándor életének és tibeti útjának különleges története. Meditatív életrajzi film.
Rendező:

Szemző Tibor

Színész:

Törőcsik Mari
(narrátor)

Susannah York
(narrátor)

Forgalmazza: HungaroTop

3D vetítések


Linkek


Kapcsolódó cikkek

(4 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
22:00
Spawn - Az ivadék
amerikai akciófilm, 1997
22:00
WAR
amerikai-kanadai akció-krimi, 2007
22:10
Mapplethorpe
amerikai életrajzi film, 2018
23:00
Faculty - Az invázium
amerikai fantasztikus horrorfilm, 1998
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.