Trauma

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (1)
Trauma
angol thriller, 89 perc, 2004
Rendező:

Marc Evans

Az Én pici szemem horrorja után a brit Marc Evans olyan művet rendezett, amely műfaji filmként (leginkább a thrillerhez áll közel) vontatottnak és unalmasnak hat, de ha olyasféle egyéni megőrüléstörténetként értelmezzük, mint például Polanski Iszonyatát, igenis működőképes.
A Trauma sok vonásában éppen fordítva működik, mint egy thriller (már-már antithriller): a kép nem egyre tisztább, hanem egyre zavarosabb lesz. A rendezettség helyett a film a káosz felé halad, és a nagy „aha”-élmény is elmarad, mivel a nyomasztó igazságra fokozatosan ébredünk rá, és a végén nem derül ki semmi, csak az, amit már addig is tudtunk. 
 
Evans műve a legnagyobb rokonságot abban a vonásában mutatja az Iszonyattal, hogy egészen bekerülünk a felesége halálát feldolgozni képtelen hős (Colin Firth) magányos és beteg világába. Izolációját és teljes magába zárultságát szűk, klausztrofóbiát keltő folyosók és rút szürkészöld képek jelenítik meg. A totális szubjektivizálódást képzelt vagy valós emlékképek, lázálmok, látomások, leskelődő szemszögbeállítások és avantgárd megoldások (szokatlan szögek, megelevenedő állóképek vagy lemerevedő mozgóképek) erősítik. A gyászoló hős a traumáját kiváltó baleset után egyetlen emberrel próbál kapcsolatot kialakítani, de ez a viszony sem vezet megoldáshoz és feloldozáshoz. Ennek mentén értelmezve a filmet tragikus szerelmi vagy sikertelen megváltástörténetet kapunk. 
 
A Trauma néhány motívumában a - szintén rendhagyó pszichothrillernek tekinthető - Ne nézz vissza című filmet is megidézi, több megoldásában pedig nemcsak szürreális, hanem egyenesen szürrealista: pár felgyorsított képsor és pókról-hangyákról, zavaros szemekről kapott közeli egyenesen az Andalúziai kutyát juttathatja eszünkbe. 
 
Kiadás
Magyar, angol DD. 5.1-es hang, magyar, angol felirat. A feliratozás nélküli audiokommentárban Marc Evans rendező mondja alá szaggatottan és kevéssé informatívan filmjét (bár egy poént már az első öt percben sikerül lelőnie, szóval jobb, ha tartjuk a sorrendet), a majd’ félórás, magyarul feliratozott dokumentumfilm pedig egyszerre félrevezető és semmitmondó. Ezenkívül előzetesek. 
 
Trauma, 2004 * 91 perc * Best Hollywood * (16) 
fürkész
2006.10.27
|

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(6 kép)


Film premierek

Robin Hood

amerikai kalandfilm, 116 perc, 2018

Lengemesék 2. - Tél a Nádtengeren

magyar animációs film, 90 perc, 2018

BÚÉK

magyar vígdráma, 114 perc, 2018

Bergman 100

norvég-svéd dokumentumfilm, 117 perc, 2018

Amikor lehunyod a szemed

angol horror, 98 perc, 2018

A Grincs

amerikai animációs film, 86 perc, 2018
Játék
Az ŰrDongó a Transformers-franchise megújítására vállalkozik, a film a címszereplő robot eredettörténetét meséli el.
Filmek a TV-ben
18:10
Kis hazugságok a szerelem nevében
német vígjáték, 2008
18:15
Ki menti meg a rózsákat?
olasz film, 2017 (feliratos)
18:20
Vén rókák
amerikai krimivígjáték, 2017
18:40
Grease
amerikai musical, 1978
18:50
Elysium - Zárt világ
amerikai sci-fi, 2013
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.