Valahol Európában

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (6)
A háború utáni – minőségileg – új magyar filmművészet első igazi csúcsmozijáról van szó. A giccssablonok helyett valódi emberek valódi érzelmei visítanak a képkockák mögül, és a gondolati tartalom is méltó köntösre lel a pontos művészi eszközökben.
A forgatókönyvet Radványi mellett Balázs Béla jegyzi, aki nem sokkal a felszabadulás után tért haza, és akinek hatalmas szerepe van a film káprázatos sikereiben.
 
A történet az élet perifériájára szorult gyerekek sorsára fókuszál, a háború nem csak a városokban hagyott romokat, hanem a lelkekben is.  
 
Egy csapat suhanc lófrál az utakon élelmet és átmeneti szállást keresve, szánnivalóan egyedül vannak, tanácstalanok és éhesek. Az életbenmaradáshoz az ököljog biztosította módszerekhez kell folyamodniuk, különben esélyük sincs. Családjuktól a háború fosztotta meg őket, az elkeseredés és a nélkülözés kreált belőlük ilyen kis fura, lelketlen útonállókat. Találkozásuk a bölcs öregemberrel abszolút sorsszerű, ahogyan az is, hogy a megtisztulás és a szebb világ sem köszönthet be áldozatok nélkül, bármennyire fájdalmas legyen is ez a metódus. 
 
Az erőteljesen realista stílus és a modern szerkesztési elvek különösen alkalmassá teszik Radványi munkáját a sorstragédiák hiteles megfestésére. Képei egyszerre teremtenek hangulatot és ábrázolnak kifejező társadalmi miliőt, az arcok egytől egyig karakterisztikusak, nem a szöveg dominál, a jelenetek – okosan – nincsenek agyonbeszélve.  
 
Hegyi Barnabás operatőri feladatát beteljesítve tökéletesen hangszerelte a mondanivalóhoz képei tónusát. Bár a túlzott érzelgősség a Valahol Európábant sem kerülhette el, mégis kitűnő bizonyítványával biztosította a magyar film felsőbb osztályba lépését.  
 
macsek
2006.07.07
|
magyar filmdráma, 104 perc, 1947
Elhanyagolt gyerekcsapat kóborol a szétbombázott Dunántúlon. A háború utáni magyar film első remekműve, akasztási kísérlettel.
Rendező:

Radványi Géza

Színész:

Somlay Artúr
(Simon Péter)

Gábor Miklós
(Hosszú)

Bánky Zsuzsa
(Éva)

Bárdy György
(rendőr)

Harkányi Endre

(8 kép)


Filmek a TV-ben
18:15
Tranzit
német film, 2018
18:30
Államérdek
amerikai akciófilm, 1997
18:45
Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsője
amerikai-német-japán-angol akció-kalandfilm, 2003
18:55
A párizsi vonat
amerikai film, 2018
18:55
Kegyetlen játékok
amerikai dráma, 1999
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:04
Pat, a kutya
2017, I. évad, 57. rész: Április 1.
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 3. rész: Okos légy, Chuck
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, V. évad, 931. rész: A menü
04:10
Timmy
III. évad, 16. rész
04:10
Pat, a kutya
2017, I. évad, 58. rész: Trillala
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.