Édes Emma, drága Böbe

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (9)
A rendszerváltozás sunyi lavinája elsöpört mindent és mindenkit, ami/aki a letűnő korszak ideológiájához, történelméhez és kultúrájához volt köthető. A vértelennek induló változások rengeteg áldozatot követeltek, különösképpen az amúgy is nehézsorsú vétlenek köreiből, akiknek eddig is komoly kihívást jelentett megkapaszkodni a világ jobbnak remélt felén.
Emma és Böbe orosztanárnők, hatalmas lemondások árán küzdötték föl magukat Pestre, a falusi miliő reménytelen ingoványosából a nagyváros poshadó mocsarába. Reményük eddig sem volt túl sok az önálló boldogulásra, de a változások szele még a túlélés illúzióját is egy pillanat alatt vágta nyakon. A két lánynak, mint a kommunista éra kulturképviselőinek esélyük sincs a boldogulásra, többé semmi szükség nincs a munkájukra, ahogyan rájuk sem. Kétségbeesetten igyekeznek megkapaszkodni a nemlétező gyökereikbe és az újrakezdés nyomorúságos lehetőségébe; koszlott laktanyát idéző pedagógusszálló duplaszobáiban sínylődnek, miközben esti intenzív kurzuson próbálják átképezni magukat egy másik, divatosabb nyelvre. Emma a tanítás mellett takarításból próbálja fedezni a létszükségleteit, miközben igencsak megalázó kapcsolatot folytat a családos iskolaigazgatóval, akinek esze ágában sincs feladni a pozícióját a szerelemért. Böbe nem a kezet, hanem a lelket piszkító mellékállást vállal; prostituálja magát és fogösszeszorítva tűri az idegen karok ölelését és a lealacsonyító castingokat.
  
Emma idealizmusa vakká, Böbe pragmatizmusa érzéketlenné teszi a két markánsan más utat választó fiatal nőt, akikre – bár sorsukszabta szenvedéseik különböznek – a végjátszmában ugyanaz a világbavetettségből fakadó rezignált és fojtogató depresszió vár, melyet józan ésszel és ép lélekkel nem lehet bírni, és mely egyenes utat rajzol a pusztulásba.  
 
Szabó István lélekviharokba oltott szociotragédiája intim, puritán és ugyanakkor nagyon sűrűszövésű, mély dráma. A '90-es évek Magyarországának lesújtó esszenciáját adja, tűélesen rekonstruálva azt a hangulatot, amit a nyugtalanság, bizonytalanság és szorongás jellemez.  
 
 
macsek
2006.11.13
|
magyar-német filmdráma, 81 perc, 1991
Két vidéki orosztanárnő veszedelmes viszonyai 1989-ben, amikor oroszul már senki sem tanul, és az erkölcsök is igencsak megváltoztak.
Rendező:

Szabó István

(4 kép)


Filmek a TV-ben
H
2
K
3
Sze
4
21:00
Milliárdos váltságdíj
angol thriller, 2016
21:00
Jég Veled!
amerikai kalandfilm, 1993
21:00
Szupercella
amerikai akciófilm, 2013
21:00
Télapu
amerikai családi vígjáték, 1994
21:00
Gran Torino
amerikai filmdráma, 2008
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
2
K
3
Sze
4
21:00
Lego Friends
I. évad, 4. rész
21:00
Angelo rulez
2017, IV. évad, 36. rész: Elektra
21:00
The Wannabes
I. évad, 3. rész
21:01
Grizzy és a lemmingek
2016, II. évad, 86. rész: Szőrmék és kardok
21:05
Hupikék törpikék
amerikai-belga rajzfilm-sorozat (ism.)
Játék
A germán elektronikus zenész nem először tesz kísérletet arra, hogy a tiszteletére megtelő Hajót elkösse, és egészen a Balkánig vigye.
Már az összes lelőhelyen kint van, fotózd vagy fotózkodj vele, használd a #PESTIESTLES hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #nyeremenyjatek #varosiseta #programajanlo #instajatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.