3D vetítések

Édes Emma, drága Böbe

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (9)
A rendszerváltozás sunyi lavinája elsöpört mindent és mindenkit, ami/aki a letűnő korszak ideológiájához, történelméhez és kultúrájához volt köthető. A vértelennek induló változások rengeteg áldozatot követeltek, különösképpen az amúgy is nehézsorsú vétlenek köreiből, akiknek eddig is komoly kihívást jelentett megkapaszkodni a világ jobbnak remélt felén.
Emma és Böbe orosztanárnők, hatalmas lemondások árán küzdötték föl magukat Pestre, a falusi miliő reménytelen ingoványosából a nagyváros poshadó mocsarába. Reményük eddig sem volt túl sok az önálló boldogulásra, de a változások szele még a túlélés illúzióját is egy pillanat alatt vágta nyakon. A két lánynak, mint a kommunista éra kulturképviselőinek esélyük sincs a boldogulásra, többé semmi szükség nincs a munkájukra, ahogyan rájuk sem. Kétségbeesetten igyekeznek megkapaszkodni a nemlétező gyökereikbe és az újrakezdés nyomorúságos lehetőségébe; koszlott laktanyát idéző pedagógusszálló duplaszobáiban sínylődnek, miközben esti intenzív kurzuson próbálják átképezni magukat egy másik, divatosabb nyelvre. Emma a tanítás mellett takarításból próbálja fedezni a létszükségleteit, miközben igencsak megalázó kapcsolatot folytat a családos iskolaigazgatóval, akinek esze ágában sincs feladni a pozícióját a szerelemért. Böbe nem a kezet, hanem a lelket piszkító mellékállást vállal; prostituálja magát és fogösszeszorítva tűri az idegen karok ölelését és a lealacsonyító castingokat.
  
Emma idealizmusa vakká, Böbe pragmatizmusa érzéketlenné teszi a két markánsan más utat választó fiatal nőt, akikre – bár sorsukszabta szenvedéseik különböznek – a végjátszmában ugyanaz a világbavetettségből fakadó rezignált és fojtogató depresszió vár, melyet józan ésszel és ép lélekkel nem lehet bírni, és mely egyenes utat rajzol a pusztulásba.  
 
Szabó István lélekviharokba oltott szociotragédiája intim, puritán és ugyanakkor nagyon sűrűszövésű, mély dráma. A '90-es évek Magyarországának lesújtó esszenciáját adja, tűélesen rekonstruálva azt a hangulatot, amit a nyugtalanság, bizonytalanság és szorongás jellemez.  
 
 
macsek
2006.11.13
|
magyar-német filmdráma, 81 perc, 1991
Két vidéki orosztanárnő veszedelmes viszonyai 1989-ben, amikor oroszul már senki sem tanul, és az erkölcsök is igencsak megváltoztak.
Rendező:

Szabó István

3D vetítések


Linkek


Kapcsolódó cikkek

(4 kép)


Filmek a TV-ben
18:35
Varázs
amerikai vígjáték, 2018
18:40
Otthon, véres otthon
amerikai romantikus vígjáték, 1997
18:50
Szemfényvesztők
francia-amerikai akciófilm, 2013
18:50
A holnap határa
amerikai kalandfilm, 2014
18:50
Géniusz
amerikai életrajzi film, 2016
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
10:10
A Happó család
2016, II. évad, 224. rész: Alvajárás
10:10
Tündéri keresztszülők
X. évad, 161. rész: Clark Lézer / Házasság anyával
10:12
Irány Okidó!
I. évad, 42. rész
10:15
Transformers: Mentő Bot Akadémia
I. évad, 4. rész: A gyakorlat
10:20
Super Wings - A szárnyalók
dél-koreai animációs filmsorozat, A sajt kalamajka, 2014
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.