Édes Emma, drága Böbe

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (9)
A rendszerváltozás sunyi lavinája elsöpört mindent és mindenkit, ami/aki a letűnő korszak ideológiájához, történelméhez és kultúrájához volt köthető. A vértelennek induló változások rengeteg áldozatot követeltek, különösképpen az amúgy is nehézsorsú vétlenek köreiből, akiknek eddig is komoly kihívást jelentett megkapaszkodni a világ jobbnak remélt felén.
Emma és Böbe orosztanárnők, hatalmas lemondások árán küzdötték föl magukat Pestre, a falusi miliő reménytelen ingoványosából a nagyváros poshadó mocsarába. Reményük eddig sem volt túl sok az önálló boldogulásra, de a változások szele még a túlélés illúzióját is egy pillanat alatt vágta nyakon. A két lánynak, mint a kommunista éra kulturképviselőinek esélyük sincs a boldogulásra, többé semmi szükség nincs a munkájukra, ahogyan rájuk sem. Kétségbeesetten igyekeznek megkapaszkodni a nemlétező gyökereikbe és az újrakezdés nyomorúságos lehetőségébe; koszlott laktanyát idéző pedagógusszálló duplaszobáiban sínylődnek, miközben esti intenzív kurzuson próbálják átképezni magukat egy másik, divatosabb nyelvre. Emma a tanítás mellett takarításból próbálja fedezni a létszükségleteit, miközben igencsak megalázó kapcsolatot folytat a családos iskolaigazgatóval, akinek esze ágában sincs feladni a pozícióját a szerelemért. Böbe nem a kezet, hanem a lelket piszkító mellékállást vállal; prostituálja magát és fogösszeszorítva tűri az idegen karok ölelését és a lealacsonyító castingokat.
  
Emma idealizmusa vakká, Böbe pragmatizmusa érzéketlenné teszi a két markánsan más utat választó fiatal nőt, akikre – bár sorsukszabta szenvedéseik különböznek – a végjátszmában ugyanaz a világbavetettségből fakadó rezignált és fojtogató depresszió vár, melyet józan ésszel és ép lélekkel nem lehet bírni, és mely egyenes utat rajzol a pusztulásba.  
 
Szabó István lélekviharokba oltott szociotragédiája intim, puritán és ugyanakkor nagyon sűrűszövésű, mély dráma. A '90-es évek Magyarországának lesújtó esszenciáját adja, tűélesen rekonstruálva azt a hangulatot, amit a nyugtalanság, bizonytalanság és szorongás jellemez.  
 
 
macsek
2006.11.13
|
magyar-német filmdráma, 81 perc, 1991
Két vidéki orosztanárnő veszedelmes viszonyai 1989-ben, amikor oroszul már senki sem tanul, és az erkölcsök is igencsak megváltoztak.
Rendező:

Szabó István

(4 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.