A szavak titkos élete

olvasói
10/10 (2)
Isabel Coixet rendező új filmjét ismét hasonló melodrámai felütéssel kezdi, mint korábbi munkáját, Az élet nélkülem címűt. A családja életét még halála előtt megtervező, rákbeteg fiatal anyát játszó színésznő (Sarah Polley) most hallássérült ápolónő, aki - mialatt kényszerszabadságát tölti - egy olajfúrótorony-baleset sérültjét, egy megégett és ideiglenesen megvakult férfit kezd ápolni egy világtól elzárt, elszigetelt helyen, az óceán közepén.


Fogyatékosságukon túl más is összeköti a két főhőst: sebeket viselnek magukon kívül és belül egyaránt. Sorsszerűnek tűnik hát, hogy ez a két ember, akik egyszerre egymás ellentétei (Hanna szótlan, hallgatag fiatal nő, aki hallókészüléke segítségével könnyűszerrel kiiktatja a külvilág zajait, míg Josef meglett férfi, aki rengeteg beszéddel és kérdéssel próbál közeledni ápolójához) és párhuzamai (az őket ért tragédiák miatt) lassan (és tényleg nagyon lassan) egymásba szeressen. S mialatt érzelmeik bontakozni kezdenek, egyre többet tudunk meg a titokzatos fiatal nő és a beszédes férfi múltjáról is.

A két főalakot számtalan mellékszereplő egészíti ki: az olajfúrótoronyban magányos oceanográfus, érzékeny, elvágyódó szakács, szigorú parancsnok és több nagyhangú melós nemzetközi csapata van összezárva (az őket megformáló színészgárda is nemzetközi: Almodóvar- és Mike Leigh-filmből egyaránt láthatunk itt ismerős arcokat). Az előző filmhez hasonlóan most is narráció kíséri a látottakat, ám ez sokkal titokzatosabb és jelentőségteljesebb, mint Az élet nélkülemben, amikor a hősnő maga szólalt meg.

Az összezártság feszültségéhez a film vége felé váratlan (és talán kicsit felesleges) fordulatok társulnak (Hannáról például olyan dolgok derülnek ki, amikre nem is gondoltunk volna). Ám a dramaturgia bonyolításával szemben szerencsére a főszereplő, Sarah Polley játéka olyan letisztult, visszafogott és eszköztelen, hogy azt bármilyen filmben bármeddig el tudnánk nézni, ezt a szerepet ráadásul a rendező saját bevallása szerint kifejezetten neki írta.
fürkész
2006.03.22
|
La vida secreta de las palabras
spanyol filmdráma, 100 perc, 2005
A szabadságát töltő ápolónő és az égési sebektől szenvedő, ideiglenesen megvakult férfi lassú szerelme. Szavak, csend és érintések az olajfúró toronyban.
Rendező:

Isabel Coixet

Forgalmazza: Best Hollywood
(22 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.