A szavak titkos élete

olvasói
10/10 (2)
Isabel Coixet rendező új filmjét ismét hasonló melodrámai felütéssel kezdi, mint korábbi munkáját, Az élet nélkülem címűt. A családja életét még halála előtt megtervező, rákbeteg fiatal anyát játszó színésznő (Sarah Polley) most hallássérült ápolónő, aki - mialatt kényszerszabadságát tölti - egy olajfúrótorony-baleset sérültjét, egy megégett és ideiglenesen megvakult férfit kezd ápolni egy világtól elzárt, elszigetelt helyen, az óceán közepén.


Fogyatékosságukon túl más is összeköti a két főhőst: sebeket viselnek magukon kívül és belül egyaránt. Sorsszerűnek tűnik hát, hogy ez a két ember, akik egyszerre egymás ellentétei (Hanna szótlan, hallgatag fiatal nő, aki hallókészüléke segítségével könnyűszerrel kiiktatja a külvilág zajait, míg Josef meglett férfi, aki rengeteg beszéddel és kérdéssel próbál közeledni ápolójához) és párhuzamai (az őket ért tragédiák miatt) lassan (és tényleg nagyon lassan) egymásba szeressen. S mialatt érzelmeik bontakozni kezdenek, egyre többet tudunk meg a titokzatos fiatal nő és a beszédes férfi múltjáról is.

A két főalakot számtalan mellékszereplő egészíti ki: az olajfúrótoronyban magányos oceanográfus, érzékeny, elvágyódó szakács, szigorú parancsnok és több nagyhangú melós nemzetközi csapata van összezárva (az őket megformáló színészgárda is nemzetközi: Almodóvar- és Mike Leigh-filmből egyaránt láthatunk itt ismerős arcokat). Az előző filmhez hasonlóan most is narráció kíséri a látottakat, ám ez sokkal titokzatosabb és jelentőségteljesebb, mint Az élet nélkülemben, amikor a hősnő maga szólalt meg.

Az összezártság feszültségéhez a film vége felé váratlan (és talán kicsit felesleges) fordulatok társulnak (Hannáról például olyan dolgok derülnek ki, amikre nem is gondoltunk volna). Ám a dramaturgia bonyolításával szemben szerencsére a főszereplő, Sarah Polley játéka olyan letisztult, visszafogott és eszköztelen, hogy azt bármilyen filmben bármeddig el tudnánk nézni, ezt a szerepet ráadásul a rendező saját bevallása szerint kifejezetten neki írta.
fürkész
2006.03.22
|
La vida secreta de las palabras
spanyol filmdráma, 100 perc, 2005
A szabadságát töltő ápolónő és az égési sebektől szenvedő, ideiglenesen megvakult férfi lassú szerelme. Szavak, csend és érintések az olajfúró toronyban.
Rendező:

Isabel Coixet

Forgalmazza: Best Hollywood
(22 kép)


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Filmek a TV-ben
21:00
Rendőrsztori
hongkongi akciófilm, 1985
21:00
Last Vegas
amerikai vígjáték, 2013
21:00
21:00
Az ördög Pradát visel
amerikai vígjáték, 2006
21:00
A másik férfi
amerikai-angol thriller, 2008
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.