Te meg én és minden ismerősünk

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (3)
A tavalyi Titanic közönségdíjas alkotása szívszorítóan aktuális mese a magányos lelkek tapogatódzásáról a vaksötétben. Briliáns karakterfestés párosul finom humorral és éleslátó társadalomkritikával egy olyan moziban, ami puritán bájával teljesen leveszi az embert a lábáról.
Pedig Miranda July semmi mást nem csinál, csak emberi sorsokat fröcsköl a vászonra; elváltakét, kamaszokét, meg nem értett művészekét, emberekét, akik egy kis figyelemre és szeretetre vágynak… Hétköznapi emberek, a szónak már-már valami elvont, misztikus értelmében. A kertvárosban tengődő életek és a mókásan bénázó szituk sora ismerős is lehet akár, de ami ezt a filmet kiemeli a tucatból, az a brutálisan őszinte, különleges és mégis arculcsapósan egyszerű látásmód, amit a rendezőnő érintettségében is objektíven kezel.
 
Christine Jesperson – akit a multimédia-performer July maga alakít –, ambiciózus alternatív művészpalánta, nagyra törő vágyakkal egyengeti akadozó karrierjét, miközben a helyi idősotthon bentlakóit hurcibálja pöfékelő taxiján. Plátói szerelembe esik egy cipőbolti eladóval, akinek a sztorija párhuzamosan fut Christine-é mellett. Richard elkeseredett kisember, friss elvált és tanácstalan családapa. A nyakán maradt két gyerek szintén a társadalmi kapcsolatok zavarosában próbál evickélni; a hétéves Robby interneten bonyolódik kétes levelezésbe egyedülálló nőkkel, míg a kamasz Peter egykedvűen esik áldozatul a szomszéd lányok szexuális versengésének. A végtelenül magányos individuumok kisközösségi realista drámában forrnak össze, szívszorítóan tálalva titkolt érzéseket, vágyakat és motivációkat, amik mindannyiunkban ott munkálnak.  
 
Az érzékeny téma egy percre sem válik csöpögőssé, nem érzünk giccs-szagot, és nem feszengünk kínunkban az üresjáratok alatt, amik nincsenek is. Tökéletesen kivitelezett mestermunka, igazi szociálisan érzékeny, intellektuális szórakozás, jó sok és hosszan feszülő katarzissal.  
 
 
macsek
2007.07.13
|
Me And You And Everyone We Know
amerikai-angol vígjáték, 91 perc, 2005
Nehéz a cipőbolti eladók sorsa, a mogorva Richardnak is ott a két gyerek, és egy kissé bolond művészlány, aki csak úgy, hirtelen beleszeretett. Miranda July színész-rendezőnő elvarázsolt meséje egy ártatlan őrültekkel benépesített külvárosból.
Rendező:

Miranda July

(2 kép)


Filmek a TV-ben
18:15
Tranzit
német film, 2018
18:30
Államérdek
amerikai akciófilm, 1997
18:45
Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsője
amerikai-német-japán-angol akció-kalandfilm, 2003
18:55
A párizsi vonat
amerikai film, 2018
18:55
Kegyetlen játékok
amerikai dráma, 1999
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:04
Pat, a kutya
2017, I. évad, 57. rész: Április 1.
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 3. rész: Okos légy, Chuck
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, V. évad, 931. rész: A menü
04:10
Timmy
III. évad, 16. rész
04:10
Pat, a kutya
2017, I. évad, 58. rész: Trillala
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.