Te meg én és minden ismerősünk

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (3)
A tavalyi Titanic közönségdíjas alkotása szívszorítóan aktuális mese a magányos lelkek tapogatódzásáról a vaksötétben. Briliáns karakterfestés párosul finom humorral és éleslátó társadalomkritikával egy olyan moziban, ami puritán bájával teljesen leveszi az embert a lábáról.
Pedig Miranda July semmi mást nem csinál, csak emberi sorsokat fröcsköl a vászonra; elváltakét, kamaszokét, meg nem értett művészekét, emberekét, akik egy kis figyelemre és szeretetre vágynak… Hétköznapi emberek, a szónak már-már valami elvont, misztikus értelmében. A kertvárosban tengődő életek és a mókásan bénázó szituk sora ismerős is lehet akár, de ami ezt a filmet kiemeli a tucatból, az a brutálisan őszinte, különleges és mégis arculcsapósan egyszerű látásmód, amit a rendezőnő érintettségében is objektíven kezel.
 
Christine Jesperson – akit a multimédia-performer July maga alakít –, ambiciózus alternatív művészpalánta, nagyra törő vágyakkal egyengeti akadozó karrierjét, miközben a helyi idősotthon bentlakóit hurcibálja pöfékelő taxiján. Plátói szerelembe esik egy cipőbolti eladóval, akinek a sztorija párhuzamosan fut Christine-é mellett. Richard elkeseredett kisember, friss elvált és tanácstalan családapa. A nyakán maradt két gyerek szintén a társadalmi kapcsolatok zavarosában próbál evickélni; a hétéves Robby interneten bonyolódik kétes levelezésbe egyedülálló nőkkel, míg a kamasz Peter egykedvűen esik áldozatul a szomszéd lányok szexuális versengésének. A végtelenül magányos individuumok kisközösségi realista drámában forrnak össze, szívszorítóan tálalva titkolt érzéseket, vágyakat és motivációkat, amik mindannyiunkban ott munkálnak.  
 
Az érzékeny téma egy percre sem válik csöpögőssé, nem érzünk giccs-szagot, és nem feszengünk kínunkban az üresjáratok alatt, amik nincsenek is. Tökéletesen kivitelezett mestermunka, igazi szociálisan érzékeny, intellektuális szórakozás, jó sok és hosszan feszülő katarzissal.  
 
 
macsek
2007.07.13
|
Me And You And Everyone We Know
amerikai-angol vígjáték, 91 perc, 2005
Nehéz a cipőbolti eladók sorsa, a mogorva Richardnak is ott a két gyerek, és egy kissé bolond művészlány, aki csak úgy, hirtelen beleszeretett. Miranda July színész-rendezőnő elvarázsolt meséje egy ártatlan őrültekkel benépesített külvárosból.
Rendező:

Miranda July

(2 kép)


Filmek a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
18:10
A szellemlovas
amerikai akciófilm , 2007
18:10
Az utazás vége
angol háborús film, 2017
18:15
Creed - Apolló fia
amerikai filmdráma, 2015
18:40
Halálos fegyver 4.
amerikai akcióvígjáték, 1998
18:50
Gripsholm
német-osztrák-svájci romantikus filmdráma, 2000 (feliratos)
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
12:13
Angelina Balerina
I. évad, 14. rész
12:15
Gumball csodálatos világa
2011, 382. rész: A finálé
12:15
A Thunderman család
III. évad, 318. rész: Megkutyult kutyalét
12:26
Gumball csodálatos világa
2011, 391. rész: A gyerekek
12:26
Kipper
V. évad, 8. rész
Játék
A szépség és a szörnyeteg alkotói ezúttal a Diótörő meséjét dolgozták fel újszerű, mágikus tálalásban, nagyszerű színészek közreműködésével.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.