A világ második legjobb gitárosa

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
Az legeredetibb értelmiségi poéngenerátor, aki amúgy a legneurotikusabb New York-imádó és kényszeres analitikus is egyben, készített egy ál-életrajzi filmet a világ majdnem legjobb gitárosáról, természetesen a tőle megszokott stílusban fölfényezve.
Woody Allen agyából kipattogó figurák többnyire egytől-egyik fura fazonok, olyan igazi nem normális arcok, zaklatott élettel és az ehhez passzoló végletekig sarkított, zűrös pszichikummal. Sohasem létezett gitárzsenijének karaktere olyan hitelesen valódi, hogy hajlamosak leszünk megkedvelni ezt a mocsok figurát. Emmett Ray ugyanis ritka korlátolt egy ember volt, olyan igazi önimádó tahó, legalábbis ez derül ki az ál-zenésztársak és ál-szakértők anekdotáiból, amik kevésbé időrendben, de annál pontosabb szerkesztésben futnak egyikből a másikba, reflektálnak egymásra, és fedik fel az ünnepelt muzsikus pszichés aberrációit, nőügyeit, utazásait, kusza, kitalált élettörténetét. Persze az események bonyodalmában – zseniális háttérként – elbűvölő képet kapunk a harmincas évek amerikai dzsessz-világáról, ami csupa éjszakai csillogás, alkohol és persze vérforraló zene.
 
Sean Penn lenyűgözően alakítja a kicsit esetlen, önző zenészt, aki a világ második legjobb gitárosának tartja magát, az első ugyanis egy Django Reinhardt nevű fazon – ő mellesleg tényleg valós és emblematikus alakja volt a harmincas évek párizsi művészvilágának –, akit nagyszájú hősünk még egyszer sem látott fellépni, ugyanis amint meghallotta a tökéletes gitárjátékot, egyből hanyatt vágta magát a gyönyörűségtől. 
 
Az ál-tényfeltáró riportok, az idétlen sztorik sora és a végkifejlet is parádésan zseniálisra sikerült, kellően laza, zsigerig cinikus és halmozottan poénterhelt; igazi Woody. 
 
 
 
macsek
2007.06.15
|
Sweet and Lowdown
amerikai romantikus vígjáték, 95 perc, 1999
Allen vígjátéka a híres, de sose létezett dzsesszzenészről, elképesztő gitármuzsikával, teher-trainspottinggal és patkányra lövöldözéssel.
Rendező:

Woody Allen

Színész:

Sean Penn
(Emmet Ray)

Samantha Morton
(Hattie)

Anthony LaPaglia
(Al Torrio)

Uma Thurman
(Blanche)

Gretchen Mol
(Ellie)

Brad Garrett
(Joe Bedloe)

Vincent Guastaferro
(Sid Bishop)

John Waters
(Mr. Haynes)

Molly Price
(Ann)

(5 kép)


Filmek a TV-ben
22:55
A jó, a rossz és a furcsa
dél-koreai kalandfilm, 2008
23:00
A csontember
amerikai thriller, 1999
23:00
Dredd
amerikai akciófilm, 2012
23:10
A hódkóros
amerikai dráma, 2011
23:15
Sírok között
amerikai filmdráma, 2014
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
22:38
Majomparádé
I. évad, 16. rész
22:40
Pat, a kutya
2017, I. évad, 43. rész: Különleges szállítmány
22:45
SpongyaBob KockaNadrág
XI. évad, 239. rész: Oda a sütő! / Éjburger
22:46
Badanamu csapat
I. évad, 21. rész
22:47
Pat, a kutya
2017, I. évad, 44. rész: Maraton
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.