Nyomás!

olvasói
7/10 (1)
Egy karácsonyéj, három nézőpontból. Felnyomja-e a két spicli a kopónál a pénztároslányt, aki megadja-e a dílernek a tartozását, akinek a haverja túléli-e Las Vegast? Vad vágta, Tarantino modorában. Szupermarket, drogok, technoparti, Las Vegas-i sztriptíz, korrupt, szexmániás zsaru, hármas sztoripuzzle elképesztő humorral, végül a szálak összefutnak. Az év legkúlabb filmje. A Ponyvaregény találkozik a Shop Stoppal. Szex, drogok és techno - a legsirályabb beNYOMÁS.
Ez az a film, amit pontosan két hete kellett volna bemutatni, hogy igazán benne legyünk a hangulatban. A Nyomás ugyanis egyetlen este, méghozzá egyetlen karácsony este története. De ne várjon senki nagy, ordas pulykákat, idülten vigyorgó, pirospozsgás Mikulásokat, éjféli misét. Annál inkább pusztító karácsonyfatüzeket, rémes katasztrófákat. Mert a Nyomás tempóját és hangvételét csak ez utóbbiak fejezhetik ki.Egyetlen, bár kissé cselekményes éjszakáról van tehát szó, egy nagyszabású drog-dealről, amelyet három - nem túl emelkedett - nézőpontból követhetünk végig. A szálak egyértelműen egy Los Angeles-i szupermarketből indulnak, ahol hőseink jó része dolgozik. A munkaidő végét ünneplik, és azon törik a fejüket, hogyan zúzzanak át az éjszakán. A tervek különbözőek, de egy biztos pont mindenkinél van: hatalmas, eldurrantásra váró haskás rakéták. Ám a különböző tervekről hamar kiderül, hogy egyrészt csúfosan kudarcot vallanak, másrészt állandóan keresztezik egymást. Így a jól induló éjszaka hamarosan egy nagy maréknyi ecstasy utáni, kopókkal, dealerekkel, spiclikkel és egyéb söpredékkel súlyosbított hajszába torkollik...Talán ennyiből is kiderül, a Nyomás nem az a visszafogott, engedelmesen röhögcséltető családi vígjáték, sokkal inkább olyan, mintha Scorsese Lidérces órákját Tarantino Ponyvaregényébe oltották volna. Fiatal alkotógárdája fiatalos lendülettel vetette bele magát a munkába - és megvalósult a (majdnem) tökéletes forgatókönyv, hihetetlenül precíz helyzetrajzokkal, kiváló szövegekkel, feszültséggel és humorral. Főleg a helyzeteket játsszák ki ragyogóan: az új évből ez még csak a második hét, de az év poénja máris elsült - a felügyelő karácsonyi vacsorameghívása filmtörténeti jelentőségű vicc.
2001.01.01
|
Go
amerikai akcióvígjáték, 103 perc, 1999
Rendező:

Doug Liman

(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.