Nyomás!

olvasói
7/10 (1)
Egy karácsonyéj, három nézőpontból. Felnyomja-e a két spicli a kopónál a pénztároslányt, aki megadja-e a dílernek a tartozását, akinek a haverja túléli-e Las Vegast? Vad vágta, Tarantino modorában. Szupermarket, drogok, technoparti, Las Vegas-i sztriptíz, korrupt, szexmániás zsaru, hármas sztoripuzzle elképesztő humorral, végül a szálak összefutnak. Az év legkúlabb filmje. A Ponyvaregény találkozik a Shop Stoppal. Szex, drogok és techno - a legsirályabb beNYOMÁS.
Ez az a film, amit pontosan két hete kellett volna bemutatni, hogy igazán benne legyünk a hangulatban. A Nyomás ugyanis egyetlen este, méghozzá egyetlen karácsony este története. De ne várjon senki nagy, ordas pulykákat, idülten vigyorgó, pirospozsgás Mikulásokat, éjféli misét. Annál inkább pusztító karácsonyfatüzeket, rémes katasztrófákat. Mert a Nyomás tempóját és hangvételét csak ez utóbbiak fejezhetik ki.Egyetlen, bár kissé cselekményes éjszakáról van tehát szó, egy nagyszabású drog-dealről, amelyet három - nem túl emelkedett - nézőpontból követhetünk végig. A szálak egyértelműen egy Los Angeles-i szupermarketből indulnak, ahol hőseink jó része dolgozik. A munkaidő végét ünneplik, és azon törik a fejüket, hogyan zúzzanak át az éjszakán. A tervek különbözőek, de egy biztos pont mindenkinél van: hatalmas, eldurrantásra váró haskás rakéták. Ám a különböző tervekről hamar kiderül, hogy egyrészt csúfosan kudarcot vallanak, másrészt állandóan keresztezik egymást. Így a jól induló éjszaka hamarosan egy nagy maréknyi ecstasy utáni, kopókkal, dealerekkel, spiclikkel és egyéb söpredékkel súlyosbított hajszába torkollik...Talán ennyiből is kiderül, a Nyomás nem az a visszafogott, engedelmesen röhögcséltető családi vígjáték, sokkal inkább olyan, mintha Scorsese Lidérces órákját Tarantino Ponyvaregényébe oltották volna. Fiatal alkotógárdája fiatalos lendülettel vetette bele magát a munkába - és megvalósult a (majdnem) tökéletes forgatókönyv, hihetetlenül precíz helyzetrajzokkal, kiváló szövegekkel, feszültséggel és humorral. Főleg a helyzeteket játsszák ki ragyogóan: az új évből ez még csak a második hét, de az év poénja máris elsült - a felügyelő karácsonyi vacsorameghívása filmtörténeti jelentőségű vicc.
2001.01.01
|
Go
amerikai akcióvígjáték, 103 perc, 1999
Rendező:

Doug Liman

Műsoron a TV-ben

Cinemax
 2019.05.01., szerda, 00:35

Linkek

(9 kép)


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
23:55
Ízek, imák, szerelmek
amerikai romantikus filmdráma, 2010
00:00
00:05
A sárkány útja
hongkongi akciófilm, 1972
00:20
7 vérfagyasztó nap
angol-amerikai akciófilm, 2018
00:25
Démonok között
amerikai horror, 2013
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.