Álomturné

olvasói
(0)
Van egy zenekar, Nemadomfel a neve, az elmúlt években több tucat koncertet adott köztereken és szórakozóhelyeken. Kérdezhetnénk: mi ebben a rendkívüli? Semmi. Hacsak az nem, hogy a zenekar tagjai mentális fogyatékkal élő fiatalok. Az Álomturné című
Szekeres Csaba rendező és Gáspár Judit szerkesztő munkájának legnagyobb érdeme, hogy közhelyek és érzelgősség nélkül, a témával kapcsolatban olyannyira megszokott finomkodás csapdáit jobbára kikerülve mutatja be néhány fiatal nagy kalandját. Az Álomturné fikciós elemekkel is dolgozó dokumentumfilm, de a műfaji besorolás a legkevésbé fontos kérdése. Megismerünk egy csapat (többségében Down-kóros) fiatalt, akik a hétköznapok unalmából kitörve zenekart alapítanak, illetve egyik tagjuk vezetésével különleges álomturnéra indulnak.  
 
 
A film egyszerű élethelyzeteket, játékos pillanatokat és megindító vallomásokat követ végig: a csapat tagjai eljutnak Horvátországba a tengerpartra, felidézik gyermekkori emlékeiket, elmesélik álmaikat, zenélnek a négyes villamos megállójában, aluljárókban és koncerttermekben. Banális, jól ismert slágereket énekelnek lelkesen és őszintén. A slágerszövegek álomvilága azonban az ő előadásukban hirtelen egész furcsán, másképp tűnik elénk. Szokatlan és játékos csoportterápia ez, melynek során megismerünk néhány nehéz sorsú fiatalt, akikben életerő, szomorúság és játékosság keveredik. Az Álomturné az ő történetük, pontosabban az ő élményeik története. Együtt-érző film: finom és humoros, anélkül, hogy finomkodó vagy poénkodó lenne. 
gorcsev
2006.05.18
|
magyar dokumentumfilm, 60 perc, 2005
Egy értelmi sérült zenészcsapat csodálatos kalandjai egy tengerparti kisvárosban. Fikciós dokumentumfilm nem hétköznapi emberekről.
Rendező:

Szekeres Csaba

(5 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Megérkezett a Walt Disney animációs stúdiójának újabb térdcsapkodóan vicces és kreatív kalandfilmje, a Ralph lezúzza a netet!
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
18:15
Hook
amerikai kalandfilm, 1991
18:15
A Bourne-hagyaték
amerikai akció-thriller, 2012
18:30
S.W.A.T - Különleges kommandó
amerikai akcióthriller, 2003
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:30
Scooby-Doo és a mexikói szörny
amerikai animációs film, 2003
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.