A bajusz

olvasói
6/10 (134)
Marc és Agnes felső középosztálybeli házaspár. A férfi építész, szupermodern dizájnos lakásuk a harmónia és a megértés kis fészkének tűnik, mígnem egy borotválkozás mozgásba nem lendíti az eseményeket. Marc ugyanis váratlanul úgy dönt, kipróbálja, milyen is lenne, ha leborotválná a bajszát, melyet egész addigi felnőtt életében folyamatosan viselt.
Feleségének nem szól semmit a tervről, csak izgatottan várja, milyen hatást gyakorol rá a „nagy változás”. Amikor azonban Agnes megérkezik, és semmit nem vesz észre, viselkedésével lassanként őrületbe kergeti a férfit. Amikor kiderül, hogy se Marc barátai, se munkatársai nem emlékeznek az évtizedekig viselt bajuszra, az élet kezd teljesen a feje tetejére állni. 
 
A valójában nagyon egyszerű ötletből Emmanuel Carrère rendező (aki egyébként saját regényét adaptálja filmre) izgalmas és elgondolkodtató filmet rendez. Felfoghatjuk példázatos történetnek arról, hogy külső jegyeink, illetve az önmagunkról alkotott kép (mely nem feltétlenül egyezik meg a környezetnek rólunk alkotott képével) miképpen határozzák meg a személyiségünket. Honnan tudjuk, kik is vagyunk, és hogyan lehet egy pillanat alatt megingatni az erre vonatkozó, biztosnak hitt tudásunkat? S ha már megingott az önképünk, mit tehetünk, az elveszett bizonyosság visszanyerésének érdekében? 
 
E filozofikus kérdéseket a film a thriller és a melodráma érdekes keverékeként tárja elénk, remek arányérzékkel és nagyszerű színészi teljesítményekkel a főszerepekben. 
Odor Emília
2006.06.28
|
La moustache
francia filmszatíra, 86 perc, 2005
Tanulságos történet egy felső középosztálybeli francia házaspárról és a férj bajuszáról, melynek hiánya senkinek sem tűnik fel...
Forgalmazza: Budapest Film
(12 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Szo
4
21:55
Taxisofőr
amerikai filmdráma, 1976
22:00
Atomcirkusz
német-francia-angol vígjáték, 2004
22:00
Machete gyilkol
amerikai-orosz akcióvígjáték, 2013
22:00
A fagy előtt
dán történelmi film, 2018
22:15
Az esküvő félreszervező
német vígjáték, 2017
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.