Szerelemtől sújtva

olvasói
7/10 (1)


A ház előtt taxi fékez, mosolygós, fiatal lány száll ki és hurcolkodik fel a lakásba. Nyaralásból érkezik haza, szerelmével töltött együtt egy hetet Velencében. Boldog és felszabadult, jókedvűen köszönti szomszédasszonyát és játékmackóját. Éva huszonnégy éves, egyedül él, nem sokat mozdul ki a lakásából, hisz csak azok a ritka napok éltetik, amikor nála majd húsz évvel idősebb szerelme meglátogatja.


Ez a néhány nap Velencében különös ajándék volt, kapcsolatuk amúgy szigorúan titkos - de milyen is legyen, elvégre több mint tíz éve kezdődött, amikor a tizenhárom éves, árva leányt Tibor, a család régi barátja, elcsábította. A férfinak felesége és két gyereke van, mégis kitart a titkos és bűnös viszony mellett; Éva életét pedig teljesen betölti ez az ígérgető, öntelt alak - senki nem számít, a lány egy barátnőjén és a mackóján kívül senkivel sem osztja meg a világát. Csak a lakás négy fala, az emlékek és az ígéretek: az áltatás és az álmodozás zárt terei...A rendező-operatőr Sas Tamás a Kalózok és a Rosszfiúk után visszatért első játékfilmje, a Presszó különleges kamarastílusához. A Presszó egyetlen, fix beállításból felvett szerelmi sokszöge után a Szerelemtől sújtva egyszereplős, zárt térben játszódó feszes kamaradráma, a film során jóformán csak a főszereplő, Éva jelenik meg, a többiek csak a hangjukkal vannak jelen. Komoly dramaturgiai és színészi kihívás ez, Kovács Patrícia azonban kiválóan oldja meg a feladatot, érzékeny hangulatváltásaival, képzelet és normalitás között egyensúlyozó játékával betölti a szerepet és a teret. A sztori ugyan nem nélkülözi a mesterkéltséget, a dramaturgia túlságosan rövidre zárt - az egyszerre nyomasztó és sejtelmes atmoszféra, az izgalmas alapötlet, és egyik legkiválóbb operatőrünk, Ragályi Elemér képei azonban érdekes mozikalandra csábítanak. Szerelemre hangolva - Szeretni bolondulásig - Szerelemtől sújtva: a különleges hangulatú, sajátos formavilágú szerelmi melodrámák sorozata egy magyar darabbal gazdagodott.
gorcsev
23 January 2003
|
Hungarian title: Szerelemtől sújtva
Hungarian drama, 94 min, 2002
Directed by:

Sas Tamás

Distributor: Budapest Film
(16 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.