Aaltra

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (41)
A folyamatosan sorjázó, díszes küllemű, de buta multiplexmesék dömpingje nem kedvez a klasszicizáló daraboknak, még akkor sem, ha azok nem ódivatúak. A bűbájos Aaltra alkotói történetmesélési és karaktervezetési képességeikkel, no meg humorukkal köröket vernek a hollywoodi ötletemberekre, filmjüknek mégis két évet kellett parkolópályán várakoznia, hogy végre bemutathassák nálunk.
A történet két örökkön acsarkodó szomszédról szól, akik egyik tettlegességig fajuló összezördülésük alkalmával egy gyári hibás kombájn miatt életre szóló fizikai károsodást szenvednek, és tolókocsiba kényszerülnek. Hőseink némi kárpótlás reményében hamarosan nekiindulnak, hogy felkeressék a kombájt gyártó, finnországi Aaltra céget - a film hétköznapi, mégis meglepő kalandjaikról tudósít. 
 
A belgiumi illetőségű Benoit Delépine és Gustave de Kervern nemcsak írta és rendezte a mozit, de a két főszerepet is ők alakítják, mégpedig parádésan, jórészt csak apró gesztusokkal és a mimikájukkal játszva. A takarékra vett gesztusok mellett a film kiállítása is végtelenül puritán, nincs itt semmi extravagancia, semmi fakszni. Az Aaltra hihetetlenül kevés dialógussal és hihetetlenül sok, ámde leheletfinom szituációs poénnal dolgozik. Csurig van érzéssel és szívvel, így egyszerre idézi a mozi hőskorának burleszkmestereit, illetve a kortárs Aki Kaurismäkit, mi több, utóbbi személyesen is megjelenik a filmben. Ez a film igazi kis gyöngyszem, nem szabad kihagyni. 
 
 
Homolka
2006.08.23
|
Aaltra
belga-francia vígjáték, 92 perc, 2004
Mese a két szomszédról, akik egy veszekedés után együtt kerülnek kerekes székbe, majd elindulnak Finnországba némi kárpótlásért.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
(4 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.