Aaltra

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (41)
A folyamatosan sorjázó, díszes küllemű, de buta multiplexmesék dömpingje nem kedvez a klasszicizáló daraboknak, még akkor sem, ha azok nem ódivatúak. A bűbájos Aaltra alkotói történetmesélési és karaktervezetési képességeikkel, no meg humorukkal köröket vernek a hollywoodi ötletemberekre, filmjüknek mégis két évet kellett parkolópályán várakoznia, hogy végre bemutathassák nálunk.
A történet két örökkön acsarkodó szomszédról szól, akik egyik tettlegességig fajuló összezördülésük alkalmával egy gyári hibás kombájn miatt életre szóló fizikai károsodást szenvednek, és tolókocsiba kényszerülnek. Hőseink némi kárpótlás reményében hamarosan nekiindulnak, hogy felkeressék a kombájt gyártó, finnországi Aaltra céget - a film hétköznapi, mégis meglepő kalandjaikról tudósít. 
 
A belgiumi illetőségű Benoit Delépine és Gustave de Kervern nemcsak írta és rendezte a mozit, de a két főszerepet is ők alakítják, mégpedig parádésan, jórészt csak apró gesztusokkal és a mimikájukkal játszva. A takarékra vett gesztusok mellett a film kiállítása is végtelenül puritán, nincs itt semmi extravagancia, semmi fakszni. Az Aaltra hihetetlenül kevés dialógussal és hihetetlenül sok, ámde leheletfinom szituációs poénnal dolgozik. Csurig van érzéssel és szívvel, így egyszerre idézi a mozi hőskorának burleszkmestereit, illetve a kortárs Aki Kaurismäkit, mi több, utóbbi személyesen is megjelenik a filmben. Ez a film igazi kis gyöngyszem, nem szabad kihagyni. 
 
 
Homolka
2006.08.23
|
Aaltra
belga-francia vígjáték, 92 perc, 2004
Mese a két szomszédról, akik egy veszekedés után együtt kerülnek kerekes székbe, majd elindulnak Finnországba némi kárpótlásért.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
(4 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
Filmek a TV-ben
23:30
Súlyos színek
brazil fim, 2018
23:30
A Ragnarok-rejtély
norvég kalandfilm, 2013
00:00
00:10
Angyal a családban
amerikai filmdráma, 2004
00:20
Háborúra készülve
amerikai életrajzi film, 2017
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.