Élj és boldogulj!

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (19)
A szomszédos Romániából származó, de Franciaországban élő és alkotó Radu Mihaileanu tipikus nyugaton befutott kelet-európai filmes: kiváló stílus- és drámaérzékkel mesél el részletekben gazdag, hol vidám, hol szomorú, de minden esetben egyetemes érvényű történeteket.
Legutóbb az Életvonat merész humorával lepte meg a nézőket (és az ikerdarabnak is tekinthető Az élet szép rajongóit), most pedig egy újabb rendhagyó kivonulás-történetet mond el, de filmje ezúttal nem a jótékony fantázia, hanem a sokszor kegyetlen valóság világában játszódik. Az identitáskeresés nehézségeit és számos egyéb aktuális izraeli problémát boncolgató történet főhőse Schlomo, a nyolcvanas évekbeli Mózes-hadművelet során Izraelbe telepített afrikai kisfiú, aki kénytelen eltitkolni keresztény vallását, hogy megmeneküljön az éhezés országából, és valóra válthassa hátrahagyott anyja kívánságát: éljen és boldoguljon.  
 
Hősünk a bevándorlóktól hemzsegő országban körülbelül olyan nehezen találja a helyét, mint a Woody Allen-féle Zelig a múlt század eleji Amerikában, ő ugyanis annyira igyekezett asszimilálódni, hogy „a Ku-Klux-Klan a négerré és indiánná változó zsidóban hármas ellenséget látott”. Schlomo kevésbé rugalmas Zelignél, meg is gyűlik a baja iskolatársaival, nevelőszüleivel, a helyi fekete közösséggel, és szinte mindennel, ami az épülő országban megtalálható. Mihaileanu alkotása színes, izgalmas, magával ragadó és mindenekelőtt elgondolkodtató életútfilm, mely nem csupán Izraelről szól, de minden olyan országról, ahol emberek élnek együtt, megértésben, viták közepette, szeretetben, gyűlöletben, vagy éppen uniformisban. 
csmozi
2006.10.04
|
Va, vis et deviens
belga-francia-izraeli-olasz filmdráma, 140 perc, 2005
Egy kilencéves kisfiú 1984-ben falasának, azaz etiópiai zsidónak vallja magát, hogy megmeneküljön egy szudáni menekülttáborból. Az Életvonat rendezőjének filmje identitásról, gyökerekről, beilleszkedésről.
rendező:

Radu Mihaileanu

Forgalmazza: Odeon
(10 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
18:30
Zoolander, a trendkívüli
amerikai vígjáték, 2001
18:30
Halálos iramban: Ötödik sebesség
amerikai akciófilm, 2011 (ism.)
18:45
Jupiter felemelkedése
amerikai-ausztrál akciófilm, 2015
18:55
Amra és a második házasság
szaúd-arábiai vígjáték, 2018
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.