Gosford Park

olvasói
(0)
Robert Altman már régóta kifelé kacsingat Hollywoodból, ám csak két éve jött el az idő, hogy egy velejéig angol produkcióval jelentkezzen. A Gosford Park Angliában készült, ott játszódik, javarészt brit színészek brillíroznak benne - ám a világon mindenütt aratott, többek között a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart és a legjobb rendezés Golden Globe-ját nyerve.


1932-ben vagyunk, a világ kifelé gyalogol a gazdasági válságból, és lassan csúszik bele a háborúba. De a vidéki Angliában ebből még keveset éreznek. Sir William McCordle és felesége, Lady Sylvia illusztris, arisztokrata kompániát vár csodálatos birtokukra, a Gosford Parkba. A rokonok és barátok között akadnak bárók és gyártulajdonosok, filmsztárok és producerek, sznobok és antisznobok - de nem kevésbé változatos a szolgálók világa sem, amelyben ambiciózus szobalány, kéjsóvár lakáj, hűvös modorú főkomornyik és cserfes szobalány serénykedik. Urak és szolgák egy fedél alatt, fent és lent, bávatag arisztokrácia és tevékeny cselédség - a Gosford Parkot ez a két véglet népesíti be. Altman mindig is a sok szálon futó, elegáns vonalvezetésű, panorámás elbeszélésekről volt híres (gondoljunk csak a Nashville, Az esküvő vagy a Rövidre vágva forgatagára), most szintén ezt az erényét csillogtatja. A hétköznapi intrikák mellett egy gyilkosság borzolja a kedélyeket és zavarja össze a viszonyokat. Elég hamar kiderül, hogy hiú arisztokraták és pletykás szolgálók egy dologban bizonyosan közösek: majd mindenkinek volt indítéka a gyilkosságra.Trükkös forgatókönyv, leleményes dialógusok, mesteri térszervezés (gyakran minimum két színtérre, két különböző párbeszédre kell figyelnünk) szabadítja fel a színészeket, akik mind improvizálásból, mind pedig összjátékból kiválóan vizsgáznak. Altman fanyar iróniája a társadalmi ellentmondások és álszentségek mellett most is célba veszi a filmes világot - nem keveset elmond a rendező szimpátijáról, hogy a Gosford Park szerkezetét, elbeszélésmódját és stílusát figyelve lényegében Jean Renoir 1939-es remekművének, A játékszabálynak szellemes és méltó megidézése.
gorcsev
2002.08.29
|
Gosford Park
amerikai-angol krimi, 137 perc, 2001
Az amerikai filmes epika nagymesterének sokszereplős, sok szálon futó panorámája, mely 1932-ben játszódik egy angol vidéki kastélyban. Fenn az urak kavarnak, lenn a cselédek szervezkednek. Mire a tea kihűl, a vér is kicsordul.
Rendező:

Robert Altman

Forgalmazza: SPI
(14 kép)


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Filmek a TV-ben
18:15
Puzzle
amerikai film, 2018
18:15
Rejtélyes házasság
amerikai thriller, 2018
18:45
A katasztrófaművész
amerikai életrajzi film, 2017
18:45
Pop, csajok satöbbi
amerikai vígjáték, 2000
18:50
Két kopper
amerikai akcióvígjáték, 2010
Szimpla Táncház, ma egész éjjel népzene! @szimplakert #tanchaz #nepzene #elozene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.