Kőkemény

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (9)
Tinédzsernek lenni vagy hatalmas buli, vagy óriási bukta. A 15 éves Michael Polischka számára az utóbbi verzió üt be, amikor anyukájával Berlin egyik leglepukkantabb negyedébe költözik.
Merthogy Berlinben is vannak olyan kellemes részek, mint Kőbánya alsó, az új suliban pedig török bevándorlókból álló banda terrorizálja a kicsiket és gyengéket, no és az új fiút. Michael élete hamarosan pokollá válik, és csak akkor lesz végre nyugta, amikor egy helyi gengszter szárnyai alá veszi, ami persze veszélyes megbízatások sorával jár, a végeredmény pedig, sajna, megjósolható. A tinifilm és a gengszterdráma furcsa találkozása akár katasztrofális is lehetne, ám a rendező, Detlev Buck az utolsó pár percig sikeresen kerül mindenféle melodrámát és ordas nagy közhelyet.
 
Az angyalarcú Michael (David Kross) története néhány végső zökkenőt leszámítva minden apró fordulatában hiteles, az összes szereplő árnyaltan kidolgozott, a párbeszédek remekül sikerültek, és a film nem riad vissza attól sem, hogy kellőképpen sokkoljon minket: hősünk iskolai pokoljárása például elég kemény falat. Szóval ismerős témája ellenére a film igazán kellemes meglepetés, sőt! Van két jelenet - az egyik, hősünk megismerkedése az igazi gengszterekkel a helyi borbélynál, a másik egy drogüzlet nyélbeütése családi környezetben -, amelyek előtt le a kalappal: stilisztikai bravúrként mindkettő egyszerre lírai és halálosan feszült, megelőlegezve a közelgő katasztrófát. Merthogy az ilyen filmeknél ritka a happy end - ilyen a jó öreg bűn és bűnhődés recept! 
 
 
Vízer
2006.10.04
|
Knallhart / Tough Enough
német filmdráma, 98 perc, 2006
Az új környékre költözött Michael Polischka megismerkedése Hamallal, a bandavezérrel és a drogkereskedelem világával, avagy Németország mocskos utcái.
Rendező:

Detlev Buck

Színész:

David Kross
(Michael Polischka)

Jenny Elvers-Elbertzhagen
(Miriam Polischka)

Jan Henrik Stahlberg
(Dr. Klaus Peters)

Erhan Emre
(Hamal)

Oktay Özdemir
(Erol)

Kida Khodr Ramadan
(Barut)

Arnel Taci
(Crille)

Amy Mussul
(Lisa)

Georg Friedrich
(Holger Hagenbeck)

Forgalmazza: Budapest Film
(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
19:15
Vén csontok
amerikai vígjáték, 2009
21:00
Komfortos mennyország
amerikai dráma, 2009
23:45
Kék bársony
amerikai dráma, 1986
02:15
A Sólyom végveszélyben
amerikai-angol háborús, 2002
04:30
127 óra
amerikai-francia-angol dráma, 2010
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.