Az ígéret megszállottja

olvasói
(0)
Valahol vidéken meggyilkolnak egy kislányt. Az első gyanúsított, egy félkegyelmű csavargó a kíméletlen kihallgatást követően végez önmagával, tettét mindenki beismerő vallomásnak könyveli el. Egyedül az éppen nyugdíjazott nyomozó nem képes nyugodni. Ígéretet tett a halott kislány édesanyjának, hogy kézre keríti a gyilkost.


Meggyőződése, hogy a bűnös még szabadlábon van, és újabb rémtettet fog elkövetni. A vénülő detektív nyugdíjas éveit horgászás helyett arra szenteli, hogy beváltsa ígéretét.
Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című novelláját eddig ötször filmesítették meg Svájctól Csehországig, magyar tájakra Fehér György adaptálta a Szürkületben. Sikeres európai sztori, ám érdekes módon az amerikai verzióra majd' fél évszázadot várni kellett.

"A bűnügyi regény rekviemje" - alcímet adta művének a svájci szerző. Ne higgyük, hogy Sean Penn filmváltozata afféle leegyszerűsített, hollywoodi thriller lett, amely megnyugtató heppienddel bocsátja útjára nézőit. Penn, aki harmadik rendezésében ismét nem jelenik meg színészként a vásznon, játékfilmes eszközökkel teljesítette ki a novella elbizonytalanító hatását. A főszerepben a máshol öntetszelgésre is hajlamos Jack Nicholson pályája alkonyának legnagyobb alakítását nyújtja: döbbenetes erővel ábrázolja detektívjének útját a felvállalt hősiességből a kétségbeesett megszállottságig. Mellette rendkívül erős színészgárda vonul fel, ám - és ez színészből lett rendezők esetében ritka - a filmnek nem ez a legnagyobb erőssége. Művészi atmoszférateremtés, gyönyörű képek és bátor forgatókönyv, ami végig a krimik megoldásai ellen dolgozik - párját ritkító amerikai műremek.
nelson
2002.04.04
|
The Pledge
amerikai bűnügyi film, 124 perc, 2001
Dürrenmatt novellájának legfrissebb adaptációja a meggyilkolt kislány ügyében megszállottan nyomozó detektívről.
Rendező:

Sean Penn

Színész:

Jack Nicholson
(Jerry Black)

Robin Wright
(Lori)

Aaron Eckhart
(Stan Krolak)

Vanessa Redgrave
(Annalise Hansen)

Helen Mirren
(doktor)

Harry Dean Stanton
(Floyd Cage)

Mickey Rourke
(Jim Olstad)

Benicio Del Toro
(Toby Jay Wadenah)

Patricia Clarkson
(Margaret Larsen)

(5 kép)


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
18:15
Dirty Dancing 2. (Piszkos tánc 2.)
amerikai romantikus dráma, 2004
18:20
A csodálatos Pókember
amerikai akciófilm, 2012
18:50
Az olasz munka
angol krimivígjáték, 1969
18:50
Danny Collins
amerikai dráma, 2015
19:00
Árvaház
spanyol-mexikói horror, 2007
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.