A millió dolláros hotel

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (14)
Los Angeles tündöklő világának és égig érő, monumentális felhőkarcolóinak pont a reverse a Millió Dolláros Hotel; lepukkant, koszos, igénytelen lebuj, a társadalom söpredékének gyűjtőhelye.
Drogosok, prostik és flúgosok élik itt megszokott mindennapjaikat közönyös rezignáltsággal fulladva bele a dögunalomba. Azonban egyik éjjel az építmény tetejéről lezuhan a lúzer festőművész, Izzy, akinek halála alapjáraton a kutyát sem érdekelné, csakhogy ez az eset mégis bulvárbotrányt kavar. Izzy ugyanis egy milliárdos média-mogul fiacskája, és mint ilyen, kizárt az öngyilkosság eshetősége. Skinner különleges ügynök érkezik a helyszínre, hogy kibogozza a szálakat. Skinner maga is fura figura; gerincpótló protézise dacára nagy hatalmú idegen, aki mélyen megveti a hotel fogyatékos lakóit. Különösen a kedvesen lökött Tom Tomot, aki saját indíttatásból a nyomozó mellé szegődik segíteni, miközben tiszta és őszinte szerelmet táplál a hotel egy másik egészen különös csodabogara, Eloise, a befelé forduló, gátlásos utcalány iránt. Ahogy halad előre a történet, úgy mosódik el egyre jobban a valóság és a képzelet, az igazi és a hamis, az ép elme és az őrült látomás közötti határ.
  
Wenders mozija igazi szemtelen, kellemetlenül komplikált szimbólum-labirintus, amelynek felderítése reménytelen vállalkozásnak tűnhet, de nem kell mindig mindent pontosan értenünk ahhoz, hogy valamibe végtelenül, tisztán és igazán beleszerethessünk; vegyük csak Tom Tom esetét… 
 
A film ötlete eredetileg Bono-tól ered, ugyanis a Millió Dolláros Hotel valóban létezik; a U2 zenekar ennek tetején forgatta a Where The Streets Have No Name című dalának klipjét. Ezek után a legendás frontember olyan ihletett állapotba került, hogy azon nyomban felkereste Wenders-t, és megbeszélte vele a részleteket. Bono a producerkedést is magára vállalta, és természetesen a film borzongatóan szomorú-szép zenéjét is ő jegyzi. 
 
macsek
2006.10.11
|
The Million Dollar Hotel
amerikai-angol-német thriller, 122 perc, 2000
Váratlan halál a lepukkant, csodabogarakkal vastagon megrakott garniszállóban: az ügyet az FBI vizsgálja, de nem sokra jut. R.: Wenders. Sztár: Gibson. Mindenes: Bono.
Rendező:

Wim Wenders

Színész:

Mel Gibson
(Skinner ügynök)

Milla Jovovich
(Eloise)

Jeremy Davies
(Tom Tom)

Peter Stormare
(Dixie)

Jimmy Smits
(Geronimo)

Amanda Plummer
(Vivien)

Gloria Stuart
(Jessica)

Julian Sands
(Terence Scopey)

Tom Bower
(Hector)

(3 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.