A nagy fehérség

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (12)
Miért éppen Alaszka? Mert úgy tűnik, itt mindenki bolond kicsit, és mert az iszonyat hideg és világtól való elszigeteltség furcsa dolgokat eredményez arrafelé, még a biztosítási csalások bizarr világában is!
Adott egy balfék, aki adósságokban nyakig ülve próbál vezetni egy rosszul menő utazási irodát, továbbá van egy ambiciózus fiatal biztosítási nyomozónk és egy csontkeményre fagyott gazdátlan hulla, tessék ezt szépen összekombinálni. Vegyük továbbá figyelembe az utazási ügynök sültbolond nejét és eltűnt öccsét, a biztosítós fickó válságban lévő kapcsolatát, illetve a hullát legyártó két önérzetes, de mégiscsak kezdő bérgyilkost, és már kaptunk egy kellemesen sötét kis vígjátékot, északi megvilágításban, süvítő széllel, randa füles sapkákkal, őrült szomszédokkal és kóbor jávorszarvasokkal. 
 
A filmnek nincs sok unalmas pillanata, ami art moziknál mindig kellemes meglepetés, és minden zavarossága ellenére a sztori elég fordulatos - ha ezek a fordulatok nem is mindig a hétköznapi logika vagy a hollywoodi koreográfia mentén zajlanak. A szeméttartályban talált hulla körüli hercehurca, a furcsára sikerült túszejtés, a nagy leszámolás a hómezőn, és persze hőseink elbaltázott magánélete szerves részét képezik a száraz humor és a vérbő komédia közötti folyamatos ingázásnak - és ezt nehéz megunni. Azt ugyan még mindig nehéz megszokni, hogy Robin Williams mindenáron komoly színész akar lenni, de szerencsére itt visszafogottan játszik, inkább átengedi a teret a többieknek, elsősorban Giovanni Ribisinek és Holly Hunternek, akik aztán beleadnak apai-anyait. 
 
A film egyetlen hátulütője, hogy a történet, az elmesélés hangneme és maga a helyszín is meglehetősen emlékeztet a Coen testvérek zseniális és meglehetősen gonosz Fargójára - de ott egye meg a fene, láttunk ennél sokkal rosszabb referenciákat is! 
 
Vízer
2006.10.12
|
The Big White
amerikai thriller, 100 perc, 2005
Gyanús biztosítási ügyletek Alaszkában, stílszerűen csonttá fagyott hullával, összekuszálódott szerelmi szálakkal és kellőképpen lökött helyiekkel, avagy koromfekete vígjáték a nagy fehér tájban.
Rendező:

Mark Mylod

Színész:

Robin Williams
(Paul Barnell)

Giovanni Ribisi
(Ted Waters)

Holly Hunter
(Margaret Barnell)

Woody Harrelson
(Raymond Barnell)

Tim Blake Nelson
(Gary)

W. Earl Brown
(Jimbo)

Alison Lohman
(Tiffany)

Forgalmazza: Budapest Film

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(5 kép)


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
18:10
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:15
Aranyhaj és a nagy gubanc
amerikai animációs film, 2010
18:15
Arany cseppek
lengyel animációs film, 2015
18:15
A szingli fejvadász
amerikai akcióvígjáték, 2012
18:30
Thor
amerikai akciófilm, 2011
Felkészültél a #pestiest-re? Mi igen! ??
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.