Flyboys – Égi lovagok

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (34)
Az első világháborúról szóló filmek eléggé alul vannak reprezentálva a második világháború témáját feldolgozó alkotásokhoz képest. Ezen az aránytalanságon próbál egy kicsit javítani a Flyboys – Égi lovagok, amely a történelem első vadászpilótáinak, a Franciaországban 1916-tól harcoló amerikai önkénteseknek, a Lafayette osztag tagjainak állít emléket.
Az első világháborúról még az iskolában is azt tanultuk, hogy ez volt talán az utolsó igazi hősies háború, ahol nem beteg ideológiák nevében, egyenlő felek harcoltak, és a fair playt olyan komolyan vették, hogy a pilóták díszkört repültek lelőtt ellenségük emlékére. Ilyen becsületes gesztusokat láthatunk bőséggel Tony Bill filmjében is, amely valódi első világháborús hősök igaz története alapján készült, középpontjában pedig egy elszegényedett arizonai farmerből lett fiatal és bátor pilóta, Blaine Rawlings áll (a Josh Hartnettnek álcázott James Franco játssza). 
 
A Flyboysban nemcsak a vegyes csapat tagjainak különös motivációit és szokatlan kabaláit ismerhetjük meg (például egy házi kedvencként tartott oroszlánt), de látványos repülős égi csatajelenetekben és már-már westernfilmes pilótapárbajokban is részünk lehet – tulajdonképpen ezek alkotják a film gerincét. Az Égi lovagokban van ugyan egy halvány romantikus szál is, de ez olyannyira elsikkad a harcokhoz képest (voltaképpen csak a főhős motivációit árnyalja), hogy a Flyboys inkább amolyan igazi fiús film – a történelem, a repülő csodák és a légi küzdelmek iránt érdeklődő fiataloknak. 
fürkész
2006.10.26
|
Flyboys
amerikai-francia háborús film, 139 perc, 2006
Az első világháborúban Franciaországban önkéntesként harcoló amerikai vadászpilótáknak emléket állító nagyszabású, látványos háborús film sok égi csatával és kevés szerelemmel, amerikai és francia sztárokkal.
Rendező:

Tony Bill

Színész:

James Franco
(Blaine Rawlings)

Jean Reno
(Thenault kapitány)

Martin Henderson
(Reed Cassidy)

David Ellison
(Eddie Beagle)

Tyler Labine
(Briggs Lowry)

Philip Winchester
(William Jensen)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2006. november 2.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:10
Akik dolgoznak
svájci film, 2018
18:25
Az utolsó akcióhős
amerikai akcióvígjáték, 1993
18:30
Cowboyok és űrlények
amerikai sci-fi akciófilm, 2011
18:45
Dolgozó lány
amerikai vígjáték, 1988
18:50
Nyomás utána!
olasz-amerikai akcióvígjáték, 1983
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.