Iphigeneia Auliszban

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (7)
A klasszikus görög drámáknál csodálatosabb irodalmi alapanyag aligha akad. Megvan bennük minden: sorstragédia és önfeláldozó szeretet, meg büszkeség és balítélet. Viccen kívül, a régi görögök tudtak valamit!
Euripidész színműve, az Iphigeneia Auliszban a trójai háború előestéjén játszódik, amikor is a hellén had vezérének, Agamemnón mükénei királynak önnön lányát kell feláldoznia, hogy kiengesztelje a haragvó isteneket. Iphigeneiát apja azzal az ígérettel csábítja a táborba, hogy a hős Akhilleuszhoz adja nőül - ám nász helyett a hirtelen halál vár rá Auliszban, hiába könyörög érte anyja, Klütaimnésztra. Vasvári Emese Lakásszínházának előadása mindezt a lehető legegyszerűbb eszközökkel adja elő, mindössze három színésszel, díszletek és jelmezek nélkül. Vasvári Emese nemcsak az összesen 25 négyzetméteres színház „üzemeltetője”, hanem a darab rendezője - a filmváltozat készítésében Iványi Marcell volt társrendezője - és Klütaimnésztra megformálója, míg az egyszerre gőgös és kétségbeesett Agamemnónt Menszátor Héresz Attila játssza el, remekül, a darab lelkét, Iphigeneiát pedig a szépséges Fátyol Kamilla kelti életre. Ők hárman egy egyszerű padon ülve, csak gesztusaikat és Devecseri Gábor csodás fordítását használva nyűgözik le a nézőket, a helyszínen és a vásznon. 
 
És ami már nincs a darabban - a trójai háborúból hazatérő Agamemnónt felesége és annak szeretője öli meg, megtorolva lánya halálát, de aztán ezt is megbosszulja valaki, akit aztán az istenek haragja ér utol. A régi görögök tudtak mulatni! 
 
Vízer
2006.11.08
|
magyar filmdráma, 57 perc, 2006
Euripidész örökbecsű klasszikusa Vasvári Emese Lakásszínházának előadásába, Iványi Marcell rendezésében. Sorstragédia három színésszel, egy paddal és veretes szavakkal.
Rendező:

Iványi Marcell

Bemutató: 2006. november 16.
(3 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
18:15
Koreai rulett
dél-koreai akciófilm, 2013
18:25
Csokoládé
angol romantikus film, 2000
18:30
Virágvölgy
magyar film, 2018
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Fák jú, Tanár úr! 3.
német vígjáték, 2017
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.