Felkavar a szél

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (21)
Az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA küzdelméről a történelmi hitelességre törekvőtől (Michael Collins) a megrázón (Őt is anya szülte) keresztül az izgalmasig (Ronin) több filmet is láthattunk már.
Volt olyan alkotó, aki humorral közelített a témához (Neil Jordan: Reggeli a Plútón) de talán egyikből sem lehetett annyira megérteni a véres ellenállásban résztvevők motivációit, mint Ken Loach (Nevem Joe, Még egy csók) 2006-ban Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott drámájából, a Felkavar a szélből. 
 
Az angol (!) rendező az ír szabadságharc hőskorába, 1920-ba kalauzolja a nézőt, amikor ír fiatalok egy maroknyi csapata megelégeli a hazájukban állomásozó angol különleges egységek kegyetlenkedéseit, és szabadcsapatot alakítva felveszi a harcot velük, hogy egy évvel később az IRA-n belül folytassák a küzdelmet. Mindezt a rendező egy testvérpár, Teddy (Padraic Delaney) és Damien (Cillian Murphy) alakján keresztül hozza közel: míg Teddy vakmerő és harcias vezéregyéniség, addig a medikus Damien nem híve az erőszaknak - legalábbis eleinte... 
 
Loach műve ugyan kissé bennfentes, és néhány ponton tartalmaz apróbb kihívásokat az angol-ír történelemben kevésbé jártas néző számára, de ha jól figyelünk, sokat megtudhatunk belőle erről az egyértelműen és megnyugtatóan még napjainkra sem rendezett konfliktusról. Bár a brit sajtó a film bemutatásakor felháborodott annak egyoldalúságán és elfogultságán, valójában Loach a dicsőséges ellenálláson kívül megmutatja a testvért testvér, írt ír ellen fordító harc visszásságait is. 
fürkész
2007.05.16
|
The Wind that Shakes the Barley
angol-francia-ír-német-olasz-spanyol történelmi dráma, 127 perc, 2006
Cannes-ban Arany Pálmával díjazott film az 1920-as évek eleji ír függetlenségi harcról, melyet a brit sajtó elfogultsággal vádolt. Ken Loach erőszakellenes vádirata.
Rendező:

Ken Loach

Színész:

Cillian Murphy
(Damien O'Donovan)

Padraic Delaney
(Teddy O'Sullivan)

Liam Cunningham
(Dan)

Gerard Kearney
(Donacha)

Mary Murphy
(Bernadette)

Forgalmazza: FF Film
Bemutató: 2007. május 24.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.