Hírek
Jön a Magyar Festészet Napja
Immár tizennyolcadik éve rendezik meg a Magyar Festészet Napját. Az október 18-ra, Szent Lukács, a festők patrónusának ünnepnapjára időzített civil kezdeményezés az évek folyamán országos, sőt határon túlra nyúló, többnapos rendezvénnyé nőtte ki magát.
Petőfi választásai új köntösben
A Petőfi Irodalmi Múzeum megújította „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című állandó kiállítását. A 2011-ben az Év Kiállítása díjával kitüntetett kétnyelvű tárlat célja a Petőfi-életművel való ismerkedés mellett a múzeum alapgyűjteményeinek a bemutatása, és a legújabb tudományos eredmények népszerűsítése.
Hétvégén zár a Szürrealista kiállítás - hosszabbított nyitvatartás
Péntektől vasárnapig meghosszabbított nyitvatartással, este 8-ig várja a látogatókat a Szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
Rekordösszegért kelt el a mérges kislány
Eladási rekordot állított fel a Sotheby's Hong Kongban rendezett aukcióján a japán Yoshitomo Nara (1959), akinek Knife Behind Back (Kés a hát mögött) című művét 24, 9 millió dollárért, azaz 7, 58 milliárd forintért ütötték le a kortárs művészeti vásáron.
Több mint negyed évszázad után Toulouse-Lautrec életmű-kiállítás Párizsban Párizs, Grand Palais, 2020. január 27-ig
Toulouse-Lautrec, határozottan modern címmel nyílt huszonhét év után életmű-kiállítás Párizsban a francia művész alkotásaiból. A Grand Palais kiállítócsarnokban 2020. január 27-ig látogatható nagyszabású tárlaton a posztimpresszionizmus egyik legeredetibb mesterének mintegy kétszáz munkája látható.
Magyar neoavantgárd művek Rómában Róma, Palazzo delle Esposizioni, 2020. január 6-ig
Az áthágás technikái címmel a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményének magyar neoavantgárd anyaga mutatkozik be Rómában, a Palazzo delle Esposizioniban.
Megvan a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2019 nyertese
2019-ben Halász Dániel fotográfus nyerte a Capa Központ és a főváros közös Budapest Fotográfiai Ösztöndíját. Nyertes szinopszisának címe: Határvonal.
Eddig közel százezren látták a Nemzeti Galéria hamarosan záró szürrealista kiállítását
Már csak két hétig látható a Szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig. Válság és újjászületés 1929-ben című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáit felvonultató kiállításra eddig több mint százezren voltak kíváncsiak.
Banksy boltot nyitott Londonban
Lakberendezési termékeket és dekorációkat kínáló pop-up boltot nyitott a dél-londoni Croydon kerületben Banksy, a titokzatos brit utcaművész. A bolt keddre virradó éjszaka „bukkant fel” a Church Street egyik használaton kívüli üzlethelyiségében - írja a BBC hírportálja.
Közös kiállításon a Turner-díj jelöltjei Margate, Turner Contemporary Art Gallery, 2020. január 12-ig
Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo és Tai Shani – közülük kerül ki december elején a legnevesebb angol kortárs művészeti elismerés, a Turner-díj idei nyertese. A shortlistre került négy alkotó most közös kiállításon mutatja be egy-egy projektjét.
Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.