Hírek
A pozsonyi Csontváry- és Mednyánszky-kiállítással megkezdődött a Csontváry-emlékév
A természet magányos, zseniális vándorai címmel nyílt időszakos kiállítás Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) és Mednyánszky László (1852–1919) műveiből a Pozsonyi Városi Galéria, a Pozsonyi Magyar Intézet és a Janus Pannonius Múzeum (JPM) szervezésében a pozsonyi Mirbach-palota földszinti kiállítótermében január 24-én.
Kiállítják Leonardo da Vinci ujjlenyomatát
A brit Royal Collection gyűjteményének egyik darabján, egy anatómiai rajzon fedezték fel nemrég azt az ujjlenyomatot, amiről azt feltételezik, Leonardo bal hüvelykujjának lenyomata.
Emlékérmét bocsájtott ki a Magyar Nemzeti Galéria Benczúr Gyula tiszteletére
175 éve, 1844. január 28-án látta meg a napvilágot Benczúr Gyula, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakja. Az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Bank egy 10 000 forintos ezüst- és egy 2000 forintos színesfém érmét bocsátott ki.
Kihirdették a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 37. Magyar Sajtófotó Pályázatra 276 szerző 2462 pályaművel pályázott sikeresen.
Ellopták Banksy graffitijét, amely a párizsi Bataclan-áldozatoknak állított emléket
Ellopták a világhírű graffitiművész, Banksy egyik alkotását, amellyel a párizsi Bataclan koncertteremben 2015-ben elkövetett terrortámadás áldozatainak állított emléket.
Ellopták az „eltűntnek hitt” Michelangelo-festményt
Igazi krimibe illő cselekmény bontakozott ki egy feltételezett Michelangelo-festmény kapcsán, amit alig néhány nappal azelőtt loptak el egy belga templomból, hogy a lelkész, Jan Van Raemdonck által felkért elismert Michelangelo-szakértő, Maria Forcellino megvizsgálhatta volna.
Michelangelo, Rubens és Dalí a Szépművészeti-MNG idei programjában
Többek között Michelangelo rajzait; Rubens, Van Dyck és a flamand barokk mestereit; Magritte, Dalí és a szürrealisták munkáit, valamint Brassai fotográfiáit felvonultató kiállítások is szerepelnek a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 2019-es programjában.
Felújították és korszerűsítették Tutanhamon fáraó sírját
Szellőztető és légszűrő rendszerrel szerelték fel a híres egyiptomi fáraó, Tutanhamon luxori sírját egy csaknem tíz évig tartó korszerűsítés keretében, amely során helyreállították és megtisztították a sírhely falfestményeit, valamint változtattak a látogatótér kialakításán is.
Kiállítással emlékeznek meg Stuttgartban a Magyarországról elhurcolt németekről
Kiállítás nyílik január 24-én a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben a Magyarországi Németek Elhurcolásának Emléknapja (január 19.) alkalmából. A tárlat a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében valósul meg.
Márai-kiállítás nyílt Kassán
Márai Sándor egykori kassai lakóházában nyílt kiállítás az író emlékére január 22-én, a magyar kultúra napján.
234567891011
6 / 52 oldal
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.