Hírek
Miért írta át David Lang a Fideliót?
215 évvel Beethoven egyetlen operája, a Fidelio premierje után, idén januárban mutatták be Európában a mű David Lang által készített átiratát Prisoner of the State címmel, a londoni Barbicanban.
Új vezető karmester az Észt Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén
A következő, 2020-2021-es szezontól kezdődően a balti együttes vezetését Olari Elts veszi át, nem kisebb elődtől, mint Neeme Järvitől.
Alma Deutscher új operával készül
A most 14 éves csodagyerek, Alma Deutscher – akit felbukkanásakor a XXI. század Mozartjának tituláltak – a salzburgi Landestheater megrendelésére komponál új operát.
Ha lassan is, de gyarapszik a női karmesterek száma
Köztudott, hogy a karmesterség – és talán az egész klasszikus zene – nagyon nagy részben férfiak uralta szakma. Éppen emiatt mindig öröm beszámolni arról, ha valahol egy női karmester kapott vezető beosztást vagy különleges lehetőséget bemutatkozni.
Honnan exportálják Európából a legtöbb hegedűt?
Nem onnan, ahonnan számított rá! Az Eurostat december 13-án, a hegedű világnapján készült felmérése alapján az EU-tagországok közül a legtöbb hangszert Románia exportálja az Unión kívülre.
A Sydney-i Szimfonikus Zenekar új zeneigazgatót kap
2022-től az ausztrál együttes vezetését Simone Young veszi át, amikor is a zenekar visszatér eredeti otthonába, a híres sydney-i Operaházba.
Megújult a prágai operaház
Megújult és korszerű műszaki berendezéseket kapott a prágai cseh Állami Opera. A 2017 tavaszán elkezdődött felújítási és korszerűsítési munkák költségét eredetileg mintegy 900 millió koronára (11, 34 milliárd forint) tervezték, de végül is a költségek 1, 35 milliárd koronát tettek ki (17 milliárd forint).
Mesterséges intelligencia fejezi be Beethoven 10. szimfóniáját
Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett 10. szimfóniájáról, amelynek komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála.
Új zeneigazgatót kap a Frankfurti Rádió Szimfonikus zenekara
A Frankfurti Rádió Szimfonikus zenekara a 2021-2022-es évadtól szerződteti a 44 éves francia dirigenst, Alain Altinoglut.
A Royal Philharmonic Society Award díjazottjai 2019-ben
A Királyi Filharmóniai Társaság díjait idén, alapításának 30. évfordulóján világhírű művésznők (!) vehették át a november végén Londonban megtartott hivatalos ceremónián.
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.