Hírek
A Gyűrűk ura rendezője kivágta Szarumánt a filmből
Christopher Lee, aki a trilógia Szarumánját alakítja, megrökönyödve tapasztalta, hogy hétperces kulcsjelenetét teljes egészében kivágták a Király visszatérből. A jelenet csak a DVD változatán lesz majd látható.
A Némó nyomában megdöntötte az eladási rekordokat
A Walt Disney Stúdió jelentése szerint már a megjelenése napján 8 milló példány fogyott el a a film DVD és VHS változatából Amerikában. A komputeranimációs filmet a hazai mozik november 20-án mutatják be.
A Good bye Lenin a legesélyesebb alkotás az Európai Filmfesztiválon
Az Európai Filmakadémia közzétette a 2003-as Európai Filmfesztivál díjazottjainak listáját. Az Európai Filmkiosztó Gálát december 6-án Berlinben rendezik meg. A díjakat tíz kategóriában adják majd át. A legtöbb jelölést Wolfgang Becker Good bye Lenin című filmje kapta, összesen öt kategóriában.
Jodorowsky!
Merz Ház november 15.: A vakond, november 22.: A szent hegy, november 29.: Agyar, december 6.: Szent vér, december 13.: A szivárványtolvaj; Louis Mouchet: A Jodorowsky együttállás. Alexandro Jodorowsky filmjei atavisztikus és epikus hallucinációk, legtöbbjük a filmtörténet korszakos mesterművei közé tartozik. Különlegesen eredeti, sokkoló látásmódja, az általa kifejlesztett vizionárius filmnyelv a nézőt kozmikus filmodüsszeáinak részesévé teszi.
Mátrix- Forradalmak
Már a vetítése első napján 43, 1 millió dolláros bevételt könyvelhet el a Mátrix-trilógia befejező része, a Forradalmak. Ebből a bevételből 24, 3 millió dollárral részesült az Egyesült Államok és Kanada. A filmet szerdán, a világpremier napján az egész világon egyidőben mutatták be a mozik. A Forradalmakban az emberi faj végső elkeseredett háborút vív a Földet uraló gépekkel, és küzdenek az emberiség jövőjéért.
Staropramen Cseh Filmnapok II.
Toldi október 30 - november 2. Ilyenkor ősszel nincs sok kellemesebb dolog, mint tenni egy pompás sörtúrát az aranyló Prágában. Amit most ajánlok a cseh film kedvelőinek, az valami ilyesmihez hasonlít leginkább. Második alkalommal kerül megrendezésre ugyanis a Staropramen Cseh Filmnapok a Toldi moziban. Akik tavaly ott voltak az elsőn - saját kutatásom alapján mondhatom - elégedettek voltak mind a filmekkel, mind pedig a sörrel. Ennél kevesebbre idén sincs okunk számítani.
Kiskakas 2 - Animációs Filmnapok
Toldi mozi november 6-7. A török császár továbbra sem alhat nyugodtan, mert itt van megint a Kiskakas. A tavalyi siker után megint eljött, hogy még határozottabban és méginkább erőtől duzzadva követelje a jussát: a mozgóképi kincsestár csillogó félkrajcárjait.
Fiatal svájci filmesek
Örökmozgó november 7-25. A svájci film nagy öregjeit, Alain Tannert vagy Claude Gorettát nem kell bemutatni a hazai filmbarátoknak, de ki tud arról, hogy mi történt az elmúlt tíz év svájci filmjében? Talán a Mediawave szorgos látogatói, akik látták az elmúlt évek díjnyertes svájci rövidfilmjeit, például A 99-es busz megállóját, ezt a vicces montázsetűdöt, amely szó szerint és képletesen is új ritmust diktált filmkészítőknek, nézőknek egyaránt. Az Örökmozgó az elmúlt évek svájci filmheteinek hagyományát folytatva ezúttal az új nemzedék munkáiból válogat, műsorra tűzve játékfilmek, dokumentumfilmet, animációt és rövidfilmet egyaránt.
Balkán Hangja Fesztivál
Művész november 5-13. A Balkán Hangja Fesztivál 8 évvel ezelőtt indult, s mára nagyszabású, vidéki helyszínekkel is büszkélkedő multikulturális rendezvénysorozat lett. A kezdetekkor elsősorban a balkáni kultúrák zenéit és táncait művelő művészeti csoportok és a közönség találkozási pontja volt a fesztivál. Az idei évben először bővült ki a program filmes eseménnyel is, aminek a Művész mozi ad otthont november 5. és 13. között. A filmsorozat szerdán a Vagabond című magyar filmmel kezdődik, mely - táncházi kötődései miatt - igazán stílszerű nyitány. A további programban görög, szerb, bosnyák, horvát alkotások szerepelnek, sokoldalúan mutatva be a balkáni kultúrát és a régió közelmúltjának viharos történéseit.
A RENDSZERVÁLTÁS DOKUMENTUMFILMJEI
2003. október 29 - november 1. Odeon, Szindbád A Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesülete 2001-ben sorozatot indított, amelynek célja, hogy a magyar dokumentumfilm kincset minél szélésebb közönség számára mutassa be, s a sorozat egyes darabjai tematikus alapon szerveződnek. Az első tematikus fesztivál „Rejtőzködő történelem - 50 év 100 dokumentumfilmje” címmel került megrendezésre a Művész mozi termeiben. Az eseményhez kapcsolódva azóta megjelent az azonos című könyv, mely a fesztiválon bemutatott filmek tartalmi leírását, korabeli kritikákat és fotókat, valamint dokumentumfilmes tárgyú tanulmányokat közöl. Az eredeti tervek szerint kétévente kerülnek megrendezésre ezek az események, így idén kerül sor a második rendezvényre „A rendszerváltás dokumentumfilmjei” címmel, melynek időpontja: október 29. - november 1., helyszíne pedig a Szindbád és az Odeon mozi.
Film premierek

Kutyák és titkok

argentin-chilei-francia-portugál filmdráma, 94 perc, 2017

Viszlát, Christopher Robin

angol életrajzi dráma, 107 perc, 2017

The Commuter - Nincs kiszállás

amerikai-angol-francia krimi, 104 perc, 2018

Prince: Sign o’ The Times

amerikai-kanadai koncertfilm, 85 perc, 1987

Fortunata

olasz filmdráma, 103 perc, 2017

Kicsinyítés

amerikai-norvég sci-fi vígjáték, 135 perc, 2017
Játék
Az előadás a belső világunk és a külső valóság közötti átmeneti térbe invitálja a nézőt.
Filmek a TV-ben
18:15
Eadweard
kanadai filmdráma, 2015 (feliratos)
18:30
Lángoló Mississippi
amerikai akciófilm, 1988
18:40
Négy esküvő és egy temetés
angol romantikus vígjáték, 1994
18:55
Colombiana
francia akciófilm, 2011
18:55
Rádiusz
kanadai thriller, 2017 (feliratos)
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.