Miért jó a DELE spanyol nyelvvizsga?

Akarunk mi nyelvvizsgázni? Az igazat megvallva, nem igazán. Szükségünk van nyelvvizsgára? Igen, ez határozottan kijelenthető! A megkérdezettektől ezernyi tanulságos válasz érkezett a fenti kérdésekre.
„A felvételihez kell a nyelvvizsga, plusz pontot jelent, de persze majd jön a diploma is, meg a magasabb fizetési besorolás, és sokszor van benne egy kis hiúság-irigység-kivagyiság is, nem?" 
 
Mindannyian másért nyelvvizsgázunk, tökéletes válasz nincs, de biztosan mindegyikünkben lapul egy-két érv, ami a többit megelőzi. A nyelvtudás nem egyenlő a nyelvvizsgával, és a nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással. Ezt sokszor szeretik felemlegetni, pláne, ha a nyelvvizsgához vezető út kisebbségi komplexussal, netán olthatatlan papírszerzési vággyal van kikövezve. 
 
„Én a magam örömére, büszkeségére teszek nyelvvizsgát.ˮ „Nekem viszont a diplomához kell... kezdetben, de aztán mindannyian önmagunkért vizsgázunk... a tudásért.ˮ
 
Ha már annyit dolgozik érte az ember, a tudás felmérése, egy kézzelfogható eredmény és egy több éves tanulási folyamat lezárása bizony sokakat hajt. Kicsit olyan ez, mint a sport: gyűjtjük a papírokat, ott a tudásszomj és tudásvágy.  
 
„Szerintem az életben inkább a nyelvismeret, a valós nyelvtudás a fontos, nem egy nyelvvizsgaˮ - hangzik el gyakran. De mi van, ha lehetőségünk sem adódik rá, hogy bemutassuk a nyelvtudásunkat? 2020-tól például kötelező lesz az egyetemre való bejutáshoz a nyelvvizsga, egy jó munkahely megszerzéséhez pedig már szükség van rá: 
 
„Munkainterjún hiába tér át a HR-es az idegennyelvre, a szóbelihez való továbbjutás feltétele az előzőleg leadott önéletrajz volt, a nyelvvizsák száma és szintje szűrőként szolgált az állásinterjú második kapujában.ˮ
 
A spanyol nyelvtudás sokat érhet, az önéletrajzban pedig jól mutat egy olyan nemzetközi papír, mint a DELE. 
 
A DELE a spanyol egynyelvű vizsga rövidítése: Diplomas de Español como Lengua Extranjera, vagyis a spanyol mint idegennyelv képesítései. A spanyol nyelvtudást igazoló vizsgák közül nemzetközileg hivatalosan egyedül a Spanyol Nevelés- és Szakmai Továbbképzési Minisztérium által kiállított DELE vizsgákat ismerik el. Nem meglepő tehát, hogy Magyarországon ezeket vizsgákat a Cervantes Intézet bonyolítja le. 
 
A Budapesti Cervantes Intézet célja, hogy a magyarországi tanulók nemzetközi dokumentummal is tudják bizonyítani a spanyol nyelv tanulásával töltött éveiket. Az intézetben A2, B1, B2 és C1 szinten lehet nyelvvizsgát tenni, valamint természetesen nyelvtanulásra, nyelvvizsga-felkészülésre is van lehetőség. Az induló tanfolyamokról és a nyelvvizsgaidőpontokról a Cervantes Intézet honlapján olvasható részletes információ.
 
Kutai Judit (IC) és Molnár Péter (Kultúrtapas) 
Promóció
2019.08.26
|
Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.