Az elveszett levél

Békéscsaba, Jókai Színház
Ion Luca Caragiale volt súgó, iktató, könyvtáros, tanár, kocsmáros, tanfelügyelő, szerkesztő, vezérigazgató, színházigazgató, 1904-től pedig Berlinben élő menekült. Mellesleg, a román drámairodalom egyik legérdekesebb figurája.
A Jókai Színház a Színházi Szomszédolás évadának utolsó bemutatójaként Az elveszett levelet viszi színpadra, amely Caragiale egyik világszerte ismert komédiája. Az alkotó 1885-ben írta, de ezt meg nem mondaná senki sem.
 
A darab cselekménye egy elveszett levél körül forgolódik, melyet Tipâtescu helyi prefektus ír a szeretőjének, aki nem más, mint a szép Zoé, a helyi konzervatív párt elnökének a felesége. A levél – melyet egy negyedik senki talál meg – a dolgok szerencsétlen alakulása folytán a helyi liberális ellenzék vezetőjének kezébe jut. Az ártatlan szerelmi levelecske politikai lavinát indít el. Zsarolások, korrupciók, elvtelen ajánlatok és fenyegetések sorozata indul meg, fölmutatva a jelszavak mögött meghúzódó farkasvicsorgást, ürességet, ostobaságot és veszélyes gonoszságot. Ezt a játszmát járja körül Caragiale szarkasztikus humorral, amely a politika egyetlen olyan ellentéte, amin nem talál fogást. 
 
A darabot Laurian Oniga, az aradi színház igazgatója rendezi, a bemutatóra a magyarországi választást megelőző napon kerül sor. Felhívjuk rá mindenki figyelmét, hogy a történetben fellelhető minden hasonlóság a magyar politikai mezőnnyel csak a véletlen műve lehet. 
 
Junior
2010.04.08
|

Képpraxisok 2. - Várady Róbert: A látszatok valósága.
Budapest, Műcsarnok, 2019. december 13. - 2020. február 2.

Élet/kép - Keleti Éva retrospektív kiállítása.
Budapest, Műcsarnok, 2019. december 11. - 2020. február 2.

Selyemút tükrében.
Budapest, Pesti Vigadó, 2019. december 10. - 2020. január 6.

Játék
A Die Krupps legutóbb a Front Line Assembly vendégeként járt nálunk, most azonban headlinerként érkezik a Hajóra.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.