Petruska és Pulcinella – Ketten párban

Budapest, Müpa Budapest
Kifejezetten az apróbb műértő közönség igényeire koreografálva két tragikomikus figura, az orosz és az olasz bohóc, azaz Petruska és Pulcinella perdül táncra a Művészetek Palotája színpadán - a Bozsik Yvette Társulat előadásában.

Koreográfia: Bozsik Yvette

Díszlet: Khell Zsolt

 
Amikor Szergej Gyagilev, a cári orosz balett igazgatója 1909-ben találkozott a fiatal Igor Stravinskyvel, rögtön meglátta benne azt a zsenit, aki társa lehet a modern balett műfajának megteremtésében.
 
A következő évben mutatták be második közös táncjátékukat az orosz népmesék világából előlépő, tragikomikus figura, Petruska történetét. Stravinsky így ír a mű születéséről: "Egy nap nagyot ugrottam örömömben. Petruska! Minden országok minden vásárainak örökös szerencsétlen flótása. Megvan, ez az, megtaláltam a címet! Nem sokkal később Gyagilev látogatott meg Clarens-ban. …A kis darab annyira megtetszett neki, hogy nem hagyta annyiban, biztatni kezdett, hogy dolgozzam ki bővebben a Paprikajancsi szenvedéseit, és csináljak belőle egy teljes táncjátékot..."
 
Pulcinella
Pulcinella
Kilenc évvel később, számos közös produkciót követően Stravinsky újabb megbízást kap Gyagilevtől: egy XVIII. századi itáliai zeneszerző, Giovanni Battista Pergolesi zenéjének felhasználásával írjon balettet a hajdani vásári komédiák ismert bohócfigurája, Pulcinella történeteiből. "Picasso elvállalta a díszlet megtervezését, ugyanabból az okból, amiért én a zenei feldolgozást – a mulatság kedvéért...
 
A jelmezek egyszerűek voltak. Hat Pulcinella jelenik meg a táncjáték folyamán. Ezek valamennyien fehér bugyogót viseltek piros harisnyával... A Pulcinelláben fedeztem fel a múltat, ez volt az én keresztségem, melynek révén egész későbbi munkásságom lehetségessé vált. Nem volt kritikus, aki ezt akkoriban megértette, ezért hát támadtak, hogy idézetekből komponáló zenei pástétomkeverő vagyok... Válaszom mindannyiuknak akkor is, most is azonos: Ti csak tisztelitek, én szeretem őket."
 
 
2010.12.07
|
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.