Sári bíró

Révkomárom, Komáromi Jókai Színház
A zseniális prózaíró több mint 100 évvel ezelőtt született komédiája ma is élvezetes színházi élményt nyújt. Elvitathatatlan érdeme van ebben Görög László rendezőnek, és a színészeknek, akik köszönik szépen az írói apanázst...
…s a tehetségüket újfent bizonyítva, intenzív színpadi jelenlétükkel, hibátlan tájszólással teszik élvezetessé az archaikus szöveget.
 
Móricz jól ismeri a XIX. század végi falu hierarchiáját, remek karaktereket teremt a szegényparaszttól a tehetős birtokosig. Az év végén nyugdíjba vonult Varsányi Mari valódi jutalomjátéka a főszerep, a színésznő lubickol az urát és a falut 33 éven át kemény kézzel irányító idős asszony szerepében. Az író cselekményébe beleszövi a szerelem, a vagyonszerzés és a hatalmi harc motívumait, amelyből végig kedélyes, bölcs humor árad.  
 
Ha valaki úgy gondolná, hogy ez a száz évvel ezelőtti történet nem mond semmit a mai nézőnek, az rá fog csodálkozni, hogy mennyire aktuális a darab. Teljes szívünkből együtt tudunk nevetni a színészekkel amikor a korrupt nagypolitikáról beszélgetnek és erre a konklúzióra jutnak: „Dögüljön meg mindegyik!” Minden gyávaságunk, ostobaságunk és kicsinyességünk, ahogy a bölcsességünk és a jámborságunk is öröktől való – ahogy Móricz műve is örök érvényű. 
Sinkó Gyula
2012.02.07
|
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.