Hontalanítás

Budapest, Hagyományok Háza
Igazán méltó módon ünnepelhetjük meg a Nemzeti Táncszínházban január 22-ét, a magyar kultúra napját (azaz a Himnusz születésének napját): a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház vendégjátéka a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel.

Koreográfia: Hégli Dusán

Jelmez: Seifert Edit

 
A Hontalanítás a tánc érzésekre és képzettársításokra épülő nyelvének segítségével egy olyan zsigeri jelenségről beszél, mint a kirekesztés. Habár minden ember és népcsoport különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékából alakult és alakul ki, némelyekben időről időre felmerül az irracionális vágy a különbözőtől, a másságtól való elhatárolódásra, ami viszont elkerülhetetlenül elszigetelődést eredményez. 
 
A XX. századra visszatekintve számos példát találunk a kirekesztésre, ami csak látszólag egyszerű megoldás, de ahogy azt a II. világháború utáni lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés szomorú és értelmetlen epizódja is bizonyítja, ilyen úton nem lehet a kisebbségi kérdést rendezni. 
 
Az 50 perces – a táncon kívül élő éneket és kellékeket is tartalmazó – produkció előtt Sebők Géza táncfolklorista tart előadást Szlovákiai, de magyar címmel a Szlovákiában élő magyarok tánchagyományairól. 
 
vj
2014.01.13
|

Urmai László kiállítása.
Budapest, Kispesti Munkásotthon MH (KMO), október 26. - november 28.

Munka / Work (Marx200).
Budapest, AQB Sound Studio, október 25. - november 25.

Puklus Péter: Hős anya - Alcím.
Budapest, Glassyard Gallery, október 26. - december 8.

Emigráns magyar művészek az 1956-os Forradalomról.
Budapest, Műcsarnok, 2018. október 19. - 2019. január 6.

Játék
Egy fiatalokból álló baráti csoport tagjai izgalmas ötletnek tartják, hogy egy hosszú felfedezőútra induljanak, így szakadva el a szokványos napok unalmától, ám amikor autójuk defektet kap egy elhagyatott úton, akkor az, ami korábban még ideális kikapcsolódásnak tűnt, egyenesen rémálommá válik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.