Hontalanítás

Budapest, Hagyományok Háza
Igazán méltó módon ünnepelhetjük meg a Nemzeti Táncszínházban január 22-ét, a magyar kultúra napját (azaz a Himnusz születésének napját): a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház vendégjátéka a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel.

Koreográfia: Hégli Dusán

Jelmez: Seifert Edit

 
A Hontalanítás a tánc érzésekre és képzettársításokra épülő nyelvének segítségével egy olyan zsigeri jelenségről beszél, mint a kirekesztés. Habár minden ember és népcsoport különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékából alakult és alakul ki, némelyekben időről időre felmerül az irracionális vágy a különbözőtől, a másságtól való elhatárolódásra, ami viszont elkerülhetetlenül elszigetelődést eredményez. 
 
A XX. századra visszatekintve számos példát találunk a kirekesztésre, ami csak látszólag egyszerű megoldás, de ahogy azt a II. világháború utáni lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés szomorú és értelmetlen epizódja is bizonyítja, ilyen úton nem lehet a kisebbségi kérdést rendezni. 
 
Az 50 perces – a táncon kívül élő éneket és kellékeket is tartalmazó – produkció előtt Sebők Géza táncfolklorista tart előadást Szlovákiai, de magyar címmel a Szlovákiában élő magyarok tánchagyományairól. 
 
vj
2014.01.13
|
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.